Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής
Η οικονομική και προσφυγική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση αντιπροσωπεία της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης AHEPA στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Εταίρων μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και εδώ οφείλω να σας επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα διότι όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου και ιδίως οι Προευρωπαϊκές Δυνάμεις, συνεργάστηκαν ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Απέδειξαν ότι μπορεί να έχουν τις όποιες διαφορές μεταξύ τους -που είναι σεβαστές- αλλά στους μεγάλους στόχους πορευόμαστε ενωμένοι. Έχοντας αυτό το δύσκολο μεν, αλλά εντελώς διαφορετικό από το περσινό, μέλλον μπροστά μας νομίζω ότι εσείς μπορείτε να συμβάλλετε – και θα το κάνετε, δεν χρειάζεστε τη δική μου προτροπή, – τα μέγιστα προς δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Γιατί προέχει η οικονομική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουμε την Ελλάδα μια Χώρα περισσότερο φιλική στην ανάπτυξη και στο επενδυτικό περιβάλλον. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε όλους ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ως Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, με βάση τη νομοθεσία της και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να υποδεχθεί επενδύσεις και να προχωρήσει στον δρόμο της ανάπτυξης.
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τον τελευταίο καιρό, σχεδόν μόνη της, το τεράστιο Προσφυγικό ζήτημα υπηρετώντας τον Άνθρωπο, ταυτοχρόνως όμως φυλάσσοντας και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τα Ελληνικά σύνορα, όπως καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Προτάξαμε τον Άνθρωπο. Και επιπλέον κάναμε το παν ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, αυτή η νέα βαρβαρότητα του ISIS, η οποία πρέπει να τελειώσει. Πρωταγωνίστησε η Ελλάδα για να φθάσουμε στο τέλος του πολέμου στη Συρία, που είναι ορατό. Γιατί χωρίς το τέλος του πολέμου ούτε το Προσφυγικό θα αντιμετωπισθεί ούτε, βεβαίως, η τρομοκρατία μπορεί να τελειώσει μια και καλή όπως πρέπει να γίνει γιατί αποτελεί έναν παγκόσμιο κίνδυνο, κίνδυνο κατά της Ανθρωπότητας. Γιατί αυτοί οι τρομοκράτες διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται την αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό. Υπάρχει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Πρέπει όμως να γίνουν αρκετά βήματα. Εμείς έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις, το αναγνωρίζουν όλοι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συνέντευξη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ.Μπαν-Κι Μουν, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας, είναι εντυπωσιακές οι δηλώσεις του κ.Peter Sutherland, του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είπε χθες, εδώ σε αυτόν τον χώρο, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανες για την ίδια την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο δρα ως προς το Προσφυγικό ζήτημα. Μπορείτε και πρέπει, στον χώρο στον οποίο κινείσθε, να τονίσετε ότι το Προσφυγικό είναι παγκόσμιο ζήτημα. Ότι για να αντιμετωπισθεί πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσει ο πόλεμος. Και ότι μέχρις ότου οι πρόσφυγες επανέλθουν στις εστίες τους χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη όλων. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, θα κάνει τα πάντα για να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο. Αλλά σ΄αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται – και νομίζω πως δικαιούται – την συμπαράσταση όλων εκείνων των κρατών και των λαών που συμμερίζονται τα κοινά ιδανικά και τις κοινές αξίες τις οποίες έχουμε.
Έχετε συμβάλει τα μέγιστα στο να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά. Ξέρω ότι κάνατε αυτά που είχαμε συμφωνήσει εδώ. Έχουμε κάνει και από την πλευρά μας και τις δικές μας προσπάθειες. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργασθούμε την επόμενη χρονιά ώστε, όταν συναντηθούμε εδώ του χρόνου, να έχουμε μια άλλη εικόνα για τον Τόπο μας, τον Λαό μας και σε τελική ανάλυση για τη μοίρα του Έθνους μας.
Ο κ. Τζ. Γαλάνης Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας για την συνάντηση επεσήμανε ότι “ Είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση που είμαστε στην Ελλάδα. Είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε ότι είμαστε δεμένοι με την Ελλάδα και παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν εδώ. Πριν έρθουμε στην Αθήνα ήμασταν στην Κωνσταντινούπολη, στην Κύπρο και τώρα είμαστε εδώ. Πήγαμε και στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και από ό,τι μας είπανε, κάνουνε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν στο θέμα της κρίσης των προσφύγων. Αυτό έχει πει και ο Πρόεδρος Ομπάμα προς τον κ. Λιου. Τώρα από ότι φαίνεται και το βλέπουμε η Αμερική είναι μαζί με την Ελλάδα σε αυτό το θέμα, στέκεται δίπλα στην Ελλάδα. Η ΑΗΕΡΑ όπως ξέρετε είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Ελληνοαμερικανική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει πενήντα παραρτήματα.
Φυσικά και για το Νόμπελ Ειρήνης θα έχετε την συμπαράστασή μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί πιστεύουμε ότι όντως σας αξίζει για όλα όσα κάνατε και το φιλότιμο που έδειξε ο Ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων.”
Στη Βουλή
Οικονομία και προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση με τον Πρόεδρο και μέλη της αντιπροσωπείας της AHEPA (American Hellenic Education Progressive Associate), στην οποία επίσης παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ κ.κ. Ιωάννης Τραγάκης και Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων του εσωτερικού και των Ελλήνων της ομογένειας, υπογραμμίζοντας πως παρά την απόσταση παραμένουν πάντα «πάρα πολύ κοντά μας με την καρδιά, το μυαλό και καμιά φορά με την τσέπη σας», επισήμανε την ανάγκη, μετά την πολυετή περίοδο κρίσης, να ανακάμψει πλέον η χώρα, με τη βοήθεια όλων. «Πρέπει να πάρουμε την επάνω βόλτα και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, οι κατοικούντες εδώ, οι κατοικούντες έξω, προς αυτή την κατεύθυνση. Και κυρίως να βοηθήσουμε όχι στην οικονομική πλευρά αλλά στην ηθική και πολιτική διάσταση των προβλημάτων που έχουν τεθεί επ’ αφορμή του οικονομικού ζητήματος. Διότι αυτά τα ζητήματα πλέον, στο σύνολο του κόσμου, έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και για την επίλυσή τους χρειάζεται αλληλοκατανόηση και βοήθεια απ’ όλες τις πλευρές. Παραδείγματος χάριν η σχέση των ΗΠΑ με το ΔΝΤ και η ιδιαίτερη σχέση που έχουμε εμείς με το ΔΝΤ, ως έναν από τους βασικούς θεσμούς με τους οποίους συζητάμε το θέμα του χρέους της χώρας, είναι κάτι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
«Η AHEPA έχει στηρίξει πάρα πολύ την Ελλάδα, γεγονός όμως που θα εντατικοποιηθεί γιατί η καρδιά μας χτυπάει με την Ελλάδα» ανέφερε ο Πρόεδρος της AHEPA κ. Τζον Γαλάνης, επισημαίνοντας τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τα θετικά συναισθήματα που τρέφουν οι Αμερικανοί πολίτες προς τους Έλληνες. «Η Αμερική, ανέφερε, βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα και ο Υπουργός Οικονομικών ήταν πάντα παρών σε όσες συζητήσεις έγιναν για τη μείωση του χρέους. Οπότε, παρόλο που σε λίγο θα έχουμε εκλογές στην Αμερική, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή και ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντοτε την Ελλάδα. Μόνο ο βαθμός είναι αυτός που θα κριθεί».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς και στο προσφυγικό. «Είναι η δεύτερη κρίση, στη δίνη και στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η χώρα: η κρίση των κατακλυσμιαίων προσφυγικών ροών που έρχονται εξαιτίας της γενικευμένης αποσταθεροποίησης που έχει συμβεί στη Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή» είπε υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που ανακύπτουν τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την ανάγκη και την υποχρέωση να αναζητηθούν οι ρίζες του προβλήματος και να υπάρξει ουσιαστική και εις βάθος παρέμβαση προκειμένου να επιλυθεί οριστικά. «Ανακύπτουν τα θέματα του πολέμου, της ειρήνης, των εξοπλισμών, των τρομοκρατικών ενεργειών που γίνονται και ως αποτέλεσμα ακραίων φονταμενταλιστικών θρησκευτικών διαφορών. Δηλαδή μεγάλα διεθνή ζητήματα πάνω στα οποία και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και η Ευρώπη έχουν τον πρώτο λόγο και πολύ μεγάλες ευθύνες, για να μην πω τις πρώτες ευθύνες» ανέφερε ο κ. Βούτσης.
«Είναι άδικο η Ελλάδα η οποία βιώνει τη δική της κρίση να πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες εις βάρος των Ελλήνων και γι’ αυτόν το λόγο πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διακριβώσουμε τις αιτίες και να βοηθήσουμε πιο ενεργά τους πρόσφυγες», ανέφερε ο Πρόεδρος της AHEPA κ. Τζον Γαλάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός «ότι η Αυστρία είχε αποκλείσει την Ελλάδα από σχετική με το προσφυγικό συνάντηση, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω όλης αυτής της πορείας των προσφυγικών ροών». Ο κ. Γαλάνης εξήρε τη στάση αλληλεγγύης που έχουν επιδείξει η Ελλάδα και οι Έλληνες και επισήμανε την ανάγκη «η Ευρώπη και όλοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους».
Τέλος, ο κ. Γαλάνης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η αντιπροσωπεία της AHEPA, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους κ.κ. Andrew Zachariades, Basil Mossaidis, Kenneth Matzorinis, Nicholas Papadopoulos, Frank Fods, Jim Stasios, Peter Baltis, George Plokamakis και την κυρία Connie Pillais, θα επισκεφθούν τη Λέσβο και θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Γαληνό προκειμένου να κατανοήσουν την πραγματική διάσταση της κατάστασης.