Το “2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου”, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, επιστρέφει στις 16 Ιουλίου, στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο στη Χώρα της Άνδρου, με σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς, αφιερώματα.
Η αρχή θα γίνει με τη συναυλία που θα δώσει η “CAMERATA JUNIOR – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής”, το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Σεμσή .
Το “2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου”, αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στο νησί που είναι συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας εικαστικά δρώμενα, λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως αλλά και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.
Η Άνδρος του πολιτισμού, ετοιμάζεται να υποδεχτεί στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο, στη Χώρα, σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς, αφιερώματα.
Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Παντελή Βούλγαρη, είναι:
«Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία.»
Ο πολυβραβευμένος δημιουργός, τονίζει μεταξύ άλλων :
“Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, τον Αύγουστο του 2015, με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου και το θέατρο κατάμεστο (περισσότεροι από 9.000 θεατές, παρακολούθησαν τα 10 συναρπαστικά events), αλλά και με την εξαιρετική ποιότητα της διοργάνωσης, υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και την ηθική στήριξη του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, μπήκαν οι στέρεες βάσεις ενός θεσμού με πορεία προς το μέλλον, τοποθετώντας την Άνδρο, στην κορυφή της προτίμησης των θερινών προορισμών, όσων αναζητούν διακοπές ποιότητας. Συνδυασμό δηλαδή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς , ποιότητας διαμονής και πολιτιστικά δρώμενα, υψηλού επιπέδου.
Φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, πάνω από 22.000 άτομα.
Ο χώρος του εντυπωσιακού θεάτρου, διατίθεται φυσικά και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους, που το στηρίζουν με πάθος.
Στα ανήσυχα θεατρικά σχήματα του νησιού, που χρόνια τώρα προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στην καταπληκτική Φιλαρμονική των Νέων του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Άνδρου με το 18ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στις εξαιρετικές Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και στην Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.
Σημαντικές είναι και οι δύο συναυλίες που διοργανώνει φέτος στο θέατρο, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος Μιχαήλ Σ. Πολέμη”.
Στη Συνέντευξη Τύπου του Δήμου Άνδρου, που δόθηκε στην αίθουσα “Φαίδρα” του Saint George Lycabettus Hotel, με θέμα την παρουσίαση των κορυφαίων πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού στο νησί, παρουσιάστηκαν:
Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, η έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, η έκθεση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα “ΜΜΕ, Γλώσσα και Πολιτισμός” και η έκθεση του Μουσείου Λαογραφίας με θέμα “Το σχολείο 100 χρόνια πριν”.
Μίλησαν ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας, η υπεύθυνη για το Θερινό Πανεπιστήμιο, καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη και η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας κ. Ειρήνη Βασιλοπούλου.
Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης -μεταξύ άλλων- τόνισε:
Θα πρέπει να γνωρίζετε –όσοι δεν έχει τύχει να επισκεφθείτε το νησί μας- ότι η Άνδρος είναι δυο πράγματα: Φύση και Πολιτισμός. Είναι τα δυο στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και τη διαφοροποιούν, συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Είναι τα στοιχεία που αποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Σε αυτά έχουμε εστιάσει και αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε. Στόχος είναι να γίνει η Άνδρος κορυφαίος προορισμός για επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Και φέτος το καλοκαίρι γίνονται αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Κατερίνα Πολέμη, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής, Γεωργία Νταγκάκη, Αγγελική Τουμπανάκη κ.ά.
CAMERATA JUNIOR
Η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, αλλά και την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης.
Με τακτικά μαθήματα-δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συχνές συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος, η Camerata Junior εξελίσσεται συνεχώς σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.
Αριθμεί 50 περίπου νέους και νέες, ηλικίας 8 – 22 ετών, και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά. Με έδρα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα ανανεώνεται κάθε χρόνο, μια που αρκετά από τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της μεταβαίνουν στο εξωτερικό για ανώτερες σπουδές ή εντάσσονται σε επαγγελματικά μουσικά σύνολα. Παράλληλα, πολλά από τα μέλη του παιδικού τμήματος εγγράφονται, μεγαλώνοντας, στο εφηβικό. Νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.
Στα 5 χρόνια λειτουργίας της, η Camerata Junior εμφανίζεται συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόσο στην ετήσια καθιερωμένη συναυλία της, όσο και σε άλλες ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και οι εκδηλώσεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη. Έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2011, προσκεκλημένη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο πλαίσιο του 3ου TEDxAthens, στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον κ.α.
Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις, η Camerata Junior έχει δώσει συναυλίες στο Θέατρο «Φρύνιχος» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου τo 2014 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργο του Γ. Κουρουπού, ειδικά γραμμένο για εκείνην. Με την Ορχήστρα έχουν συμπράξει επίσης ως σολίστ κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως η Marlis Petersen, ο Χάρης Δημαράς και ο Αντώνης Χατζηνικολάου. Η Ορχήστρα παίζει κάθε Χριστούγεννα για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων.
Δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior είναι ο Δημήτρης Σέμσης, σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, o οποίος διδάσκει και εμψυχώνει τους νέους μουσικούς με το ιδιαίτερο ταλέντο που διαθέτει ως παιδαγωγός. Βοηθός διδασκαλίας είναι η επίσης καταξιωμένη εκπαιδευτικός και βιολονίστα Wendy Clark, μέλος στα πρώτα βιολιά της ΚΟΑ.
Ο Δημήτρης Σέμσης κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες φθάνουν ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί τον έμαθε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Όττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Η.Π.Α και Ρουμανία.
Υπήρξε μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ, εξάρχων, επί μία δεκαετία, της Ορχήστρας Δωματίου Ελληνική Καμεράτα, που ίδρυσε ο πατέρας του και στη συνέχεια εξάρχων της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, της οποίας είναι και συνιδρυτής. Από τον Ιανουάριο του 1999 ήταν εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο του 2003, οπότε κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Διδάσκει βιολί στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και είναι ιδρυτικό μέλος του τρίο Opus I με το οποίο παρουσιάζει πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Ως συνεργάτης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασική μουσική.
Με την ίδρυση της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής το 2010, ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας, την οποία έχει αναδείξει σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους.