BBC: Από τους Αρχαίους Έλληνες προέρχεται ο Πήλινος Στρατός στην Κίνα

Πήλινος Στρατός Κίνα

Οι Έλληνες πήγαν στην Κίνα πριν τον Μάρκο Πόλο αποκαλύπτουν νέα ευρήματα σύμφωνα με το BBC.

Ο Πήλινος Στρατός στην Κίνα μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις μπορεί να προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα!

Σύμφωνα με το BBC Κινέζοι αρχαιολόγοι λένε ότι η έμπνευση για τον Πήλινο Στρατό που βρέθηκε στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα κοντά στο σημερινό Xian έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα!

Κίνα και Δύση είχαν έρθει σε επαφή 1.500 χρόνια πριν ο Μάρκο Πόλο φτάσει στην Κίνα σύμφωνα με νέα ευρήματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC αρχαιολόγοι λένε ότι αρχαίοι έλληνες τεχνίτες εκπαίδευαν τους κινέζους τον 3ο αιώνα π.Χ. Μέχρι σήμερα όλοι πίστευαν ότι το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα ήταν η πρώτη επαφή της Ευρώπης με τον κινεζικό πολιτισμό.

«Τώρα έχουμε στοιχεία ότι υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό είναι πιο νωρίς απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», λέει ο επικεφαλής αρχαιολόγος Λι Χιουτζέν του Μουσείου του Αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ.

Άλλη μελέτη δείχνει ότι ευρωπαϊκής προέλευσης μιτοχονδριακό DNA βρέθηκε σε περιοχές της επαρχίας Ξινγιάνγκ γεγονός που σημαίνει ότι Δυτικοί έζησαν και πέθαναν εκεί πριν και μετά την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Αγρότες ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν τα 8.000 πήλινα αγάλματα θαμμένα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα το 1974. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξήγηση ούτε και παράδοση να συνδέει την κατασκευή αυτών των γιγαντιαίων αγαλμάτων.

Ωστόσο, δεν υπήρχε παράδοση κατασκευής αγαλμάτων σε ανθρώπινο μέγεθος στην Κίνα, πριν δημιουργηθεί ο τάφος. Νωρίτερα αγάλματα ήταν απλά ειδώλια περίπου 20 εκατοστά (7.9ins) σε ύψος.

Για να εξηγήσει πώς μια τέτοια τεράστια αλλαγή στην ικανότητα και το στυλ θα μπορούσε να έχει συμβεί, ο Δρ Xiuzhen πιστεύει ότι επιρροές πρέπει να προέρχονται από χώρες εκτός της Κίνας.

«Τώρα πιστεύουμε ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σημείο έχουν την έμπνευσή τους στην αρχαία Ελλάδα», δηλώνει o Δρ Χιουτζέν .

O καθηγητής Λούκας Νίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εκτιμά ότι τα αγάλματα με ακροβάτες του τσίρκου που βρέθηκαν στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα επιβεβαιώνουν την θεωρία. Πιστεύει ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ. «Φαντάζομαι ότι ένας έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιος» καταλήγει.

Άλλες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τάφος του πρώτου αυτοκράτορα είναι πολύ μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση και 200 φορές μεγαλύτερο από Κοιλάδα της Αιγύπτου των Βασιλέων.

Περιλαμβάνουν επίσης τα ακρωτηριασμένα απομεινάρια των γυναικών, πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο παλλακίδες του πρώτου αυτοκράτορα, και το κρανίο ενός άνδρα με μια βαλλίστρα μπουλόνι ενσωματωμένο σε αυτό.

Το κρανίο πιστεύεται ότι ανήκε στον μεγαλύτερο γιο του πρώτου αυτοκράτορα, πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί μαζί με τους άλλους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την εξουσία μετά το θάνατο του αυτοκράτορα

Πηγή BBC