72 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα 12 Οκτωβρίου από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και η επέτειος γιορτάσθηκε όπως κάθε χρόνο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
«Η Αθήνα γιορτάζει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, όπως κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην τελετή για την 72η επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης, επισημαίνοντας ότι ο εορτασμός αυτός αποτελεί θεσμό για την Αθήνα.
«Ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα καθώς και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη, έδεσε την πορεία της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη» σημείωσε ο κ.Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της ημέρας εκείνης παραμένει επίκαιρο στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων με αφορμή την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή: «Η Αθήνα Ελεύθερη, 12 Οκτωβρίου 1944», που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής-Κεντρικός Τομέας, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχοντας υπάρξει σταθερό ορόσημο στο αθηναϊκό γίγνεσθαι και με ιστορική πορεία παράλληλη με εκείνη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τιμά τη σημαντική επέτειο, με μία σειρά δράσεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο διοργανώνει για πρώτη φορά Έκθεση με φωτογραφίες από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του με θέμα το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής (1940-1941).
Ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης πραγματοποιούνται οι δράσεις: Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης. Φωτογραφική έκθεση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο σχετικά με την προστασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το φως στο σκοτάδι, από το σκοτάδι στο φως… Η απόκρυψη των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έκθεση
Έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού φιλοξενεί έως τις 30 Οκτωβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων Μελίνα, στο πλαίσιο των δράσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Θεσσαλονίκη. Μέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης».
Το υλικό που εκτίθεται είναι χωρισμένο σε ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στην ιστορική αφήγηση των γεγονότων: Φωτογραφικό υλικό από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, τις συνέπειες της Κατοχής στην καθημερινότητα των κατοίκων, την αντίσταση στην πόλη, τον δωσιλογισμό και την συνεργασία με τον κατακτητή, τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους και την Απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου του 1944.
Ταυτόχρονα με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό εκτίθενται ανακοινώσεις οργανώσεων και παράνομος τύπος, αντιστασιακά φυλλάδια και δημοσιεύματα των γερμανόφιλων εφημερίδων.
Στο χώρο της έκθεσης φιλοξενείται θεματική έκθεση βιβλίων της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος