Συνάντηση Διαματάρη – Φωτίου στην Κύπρο: Ανάγκη διοργάνωσης συνεδρίου για την ελληνική γλώσσα

Διαματάρης

Την ανάγκη διοργάνωσης ενός συνεδρίου στην Αθήνα για το θέμα της ελληνικής γλώσσας εξέφρασαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Αντώνης Διαματάρης για θέματα Διασποράς και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Διαματάρης συναντήθηκε με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου. Σε κοινές δηλώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ παραγωγική και εποικοδομητική. Τόνισε ότι οι στόχοι είναι κοινοί και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συντονιζόμαστε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί».
Ο Κύπριος Επίτροπος δήλωσε, επίσης, ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και αποτελεί «μεγάλο όπλο» για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών. Επιπλέον, ανέφερε ότι, κατά τη συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πορεία των τριμερών συνεργασιών των δύο χωρών με άλλες χώρες σε θέματα διασποράς, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία.

Ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς και την μεγάλη αγάπη που έχει για την Κύπρο, εκφράζοντας την βαθιά του συγκίνηση που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο ως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Αποδήμων.
Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, «συνάντηση ψυχής», όπως την χαρακτήρισε, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. «Έχει ωριμάσει ο καιρός για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος των Αποδήμων, η σημασία και η προσφορά του», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην ηθική και εθνική υποχρέωση των δύο χωρών έναντι του Απόδημου Ελληνισμού.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη διοργάνωσης ενός συνεδρίου στην Αθήνα για το θέμα της ελληνικής γλώσσας και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Φωτίου να επισκεφθεί την Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Κύπριος Επίτροπος είπε ότι ο απόδημος ελληνισμός είναι ένας και αποτελεί «ένα μεγάλο όπλο» για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών.
«Συζητήσαμε σήμερα συγκεκριμένα θέματα και εισηγήσεις ώστε να εντατικοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια, να έρθουμε πιο κοντά στη διασπορά μας, να τους δώσουμε ρόλο και ιδιαίτερα συζητήσαμε θέματα που άπτονται της νέας γενιάς της διασποράς μας», είπε ο κ. Φωτίου.
Ανέφερε ότι «θέλουμε τη νέα γενιά της διασποράς μας να παραμείνει στις ρίζες της, να γνωρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της», σημειώνοντας ότι «η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι καθοριστικής σημασίας γι’ αυτό και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια και με τα σχολεία και με τις εκκλησίες».
Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την μέχρι σήμερα πορεία όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες των δύο χωρών με άλλες χώρες για θέματα διασποράς και ιδιαίτερα, όπως είπε, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία.
Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τα επόμενα βήματα αυτών των συνεργασιών. Ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο μια ομάδα νέων από τις διασπορές της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με την ονομασία «Ταξίδι στις ρίζες».
Σημείωσε ότι έχουν συζητήσει και το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας μεγάλης εκδήλωσης στην Αθήνα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου παρουσία και των ηγετών των δύο χωρών.
Ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς και την μεγάλη αγάπη που έχει, όπως είπε, από μικρό παιδί για την Κύπρο, εκφράζοντας την βαθιά του συγκίνηση που επισκέπτεται πλέον την Κύπρο ως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα αποδήμων.
Απηύθυνε, τέλος, πρόσκληση στον κ. Φωτίου να επισκεφθεί την Αθηνά ως επίσημος προσκεκλημένος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο  Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακαριώτατο κ.κ. Χρυσόστομο Β΄. Το απόγευμα, ο κ. Διαματάρης θα συμμετάσχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 20ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς. Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν, επίσης, ο Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel κ. Isaac Herzog, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας κ. Zareh Sinanyan, η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας κα Natalia Elena Intotero, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Nemanja Stevanovic.