Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2024

• Αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 30,91% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
• Η κατανάλωση φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς αυξήθηκε κατά 29,5%.
• Αύξηση κατά 237,84% στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις μεγάλες βιομηχανίες – συνδεδεμένες απευθείας στο δίκτυο μεταφοράς – και από καταναλωτές CNG.
• Κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα αποτέλεσε το Σιδηρόκαστρο, καλύπτοντας το 43,8% των εισαγωγών, με το LNG να εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και τις εισαγωγές από τη Ρεβυθούσα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 39% των συνολικών εισαγωγών.
• Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή προμήθειας της χώρας με LNG, με ποσοστό 65,51% επί των συνολικών εισαγωγών LNG.

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, με τα στοιχεία κατανάλωσης για το πρώτο τρίμηνο να σηματοδοτούν την επιστροφή της αγοράς φυσικού αερίου σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2024, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 8,63%, αγγίζοντας τις 16,51 Τεραβατώρες (TWh), από 18,07 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών κατά 94,89% στις 0,29 TWh από 5,68 TWh. Οι εξαγωγές κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας από την Τουρκία. Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφηκε στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30,91%, που άγγιξε τις 16,22 TWh από τις 12,39 TWh το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 55,49% της εγχώριας ζήτησης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς αυξήθηκε κατά 29,5%, φτάνοντας στις 9,00 TWh από 6,95 TWh, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική αύξηση κατά 237,84%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, που ανήλθε σε 2,5 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15,41% της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κινήθηκε στο επίπεδο των 4,72 ΤWh, αυξημένη κατά 0,43% συγκριτικά με πέρσι, καλύπτοντας το 29,10% της συνολικής ζήτησης.


Ως προς τα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, στο α’ τρίμηνο του 2024, το Σιδηρόκαστρο κάλυψε το 43,8% των εισαγωγών (7,25 TWh), σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 113,86% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ταυτόχρονα, το LNG εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εισαγωγές φυσικού αερίου με τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (Σημείο Εισόδου Αγίας Τριάδας) να παραμένει κομβική πύλη εισόδου για τη χώρα, καλύπτοντας περίπου το 39% των συνολικών εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 εκφορτώθηκαν περίπου 6,93 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 9,51 TWh από 13 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Πάνω από 65% των εν λόγω ποσοτήτων LNG προήλθαν από τις ΗΠΑ, αγγίζοντας τις 4,54 TWh, έναντι 3,98 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ακολούθησαν οι εισαγωγές από την Ρωσία (1,91 TWh) και την Αλγερία (0,48 TWh).
Ως προς τη συμβολή των υπόλοιπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από το αγωγό TAP, κάλυψε το 17,5% των εισαγωγών (2,90 TWh). Τέλος, μηδενικές εμφανίζονται οι ροές από τους Κήπους του Έβρου (Ελληνοτουρκικά σύνορα).
Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και με αυξημένη ευελιξία στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.