Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Tsatsos Foundation Forum 2022 με θέμα «Σύνταγμα-Οικονομία-Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Προέδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.
Σημαντικό μέρος του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη σχέση των θεσμών και της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημοσιονομική διοίκηση, την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέλυσε τον αναπτυξιακό και ρυθμιστικό ρόλο της ΤτΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μπροστά στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Στο τραπέζι που ακολούθησε, με συντονιστή τον Ιωάννη Σαρμά, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ομιλητές τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Μαργαρίτα Κατσίμη, Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικό Συνεργάτη του CESifo, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο του ΣΕΒ, και τον Μιχαήλ Πικραμμένο, Αντιπρόεδρο του ΣτΕ και Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΠΘ, συζητήθηκε η εξέλιξη των θεσμών μέσα στην πανδημία.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια χρειαζόμαστε ένα καλύτερο κράτος, φιλικό για τον πολίτη, με μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και παράκαμψη της περιττής γραφειοκρατίας. Στην ομιλία του ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μείωση των περιττών διαδικασιών και τη διαδικτυακή εξυπηρέτηση του πολίτη.
Δύο ομιλίες, αυτές του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη και της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου ήταν αφιερωμένες στις επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και την απασχόληση.
Ένα τραπέζι της 2ης ημέρας είχε θέμα το δημοκρατικό κράτος δικαίου και τον συνταγματικό λαϊκισμό στην Ευρώπη. Οι ανελεύθερες δημοκρατίες και ο λαϊκισμός που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης. Οι πέντε επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, Paul Blokker, Πανεπιστήμιο Μπολόνια, Catarina Santos Botelho, Καθολικό Πανεπιστήμιο Πορτογαλίας, Tomasz T. Koncewicz, Πανεπιστήμιο Gdańsk & Μέλος του Συμβουλίου, Fondation Jean Monnet Pour l’Europe, Andreas Haratsch, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δ. Τσάτσος για Ευρωπαϊκές Συνταγματικές Σπουδές, και ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Νομικός – Δημοσιολόγος, Δρ Συνταγματικού Δικαίου, ανέδειξαν τρόπους άμυνας της Ευρώπης απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Τη συζήτηση συντόνισε η Αλκμήνη Φωτιάδου, Δρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος.
Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον τραπέζι ήταν αφιερωμένο στις προκλήσεις που τίθενται για την Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προοπτική της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι η Ευρώπη προχωράει μέσα από την υπέρβαση των κρίσεών της. Από τη συζήτηση που έγινε προκύπτει μία ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική να αναπτυχθεί πέρα από την ήπια ισχύ της Ευρώπης και η ικανότητά της να παρεμβαίνει σε διεθνείς κρίσεις όπως η εισβολή στην Ουκρανία. Το παρών στη συζήτηση έδωσαν ο π. υπουργός εξωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο τ. Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η ΕΕ χρειάζεται μία άλλη δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσει ενωμένη στον νέο κόσμο από τον νέο ψυχρό πόλεμο που αναδύεται.
Τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων και στρεβλώσεων που εγκλωβίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και καθυστερούν την ανάπτυξη συζήτησαν επιφανείς επιχειρηματίες από ένα ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας (τρόφιμα, πληροφορική, τουρισμός, φάρμακο), οι Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Μύλοι Σόγιας Α.Ε., π. Πρόεδρος ICC Women Hellas, Ελένη Θεοδωρίδου, CEO SIBASoft A.E., Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ & CEO Electra Hotels & Resorts και Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ, Αντιπρόεδρος ΔΣ Elpen, με συντονιστή τον καθηγητή και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρη Λαμπρόπουλο. Επίσης συζητήθηκε η διάσταση της δημοσιονομικής διοίκησης και της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης από τους έγκριτους οικονομολόγους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Παναγιώτη Λιαργκόβα και Γιάννη Τασόπουλο, τους οποίους συντόνισε ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, π. πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Τέλος, μία σημαντική ενότητα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη και στο έργο του ιδρυτή του ΚΕΣΔ, Δημήτρη Τσάτσου, με σύντομες παρεμβάσεις ομοτέχνων και φίλων του, των Ευάγγελου Βενιζέλου, Αναστάσιου Ιωάννη Δ. Μεταξά, Μαρίας Μουσμούτη, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, Βασίλειου Σκουρή και Γιώργου Σωτηρέλη, με συντονιστές τους Παύλο Τσίμα και Δημήτρη Χαραλάμπη.
Στις συζητήσεις συνέβαλλαν επίσης με τον συντονισμό και τον σχολιασμό τους οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Νόνη Καραγιάννη, Σία Κοσιώνη και Αθανάσιος Έλλις.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου, καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, το Tsatsos Foundation Forum εξελίσσεται σε έναν θεσμό που θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύοντας προβεβλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες, συμβάλλοντας στη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.