Η άγνωστη ζωή των Ευζώνων

Εύζωνες, Προεδρική Φρουρά

Αγέρωχο παράστημα, στολή γεμάτη συμβολισμούς, σκληρή εκπαίδευση, δύσκολες συνθήκες, συναισθήματα και μαρτυρίες από την άγνωστη ζωή των Ευζώνων παρουσιάζονται στην έκθεση “Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών” που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η ατομική έκθεση της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ, αποτελείται από έξι έργα σε φυσικό μέγεθος εύζωνα, δύο μέτρα, που απεικονίζονται με τις στολές τους.Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο από τις δραστηριότητες τους.

“Στην έκθεση υπάρχουν οι έξι στολές της Προεδρικής Φρουράς, σε φυσικό μέγεθος εύζωνα. Υπάρχουν και φωτογραφίες από τις υπόλοιπες διαδικασίες, όπως είναι η έπαρση και η υποστολή της σημασίας στην Ακρόπολη, η αλλαγή της φρουράς, στιγμές μέσα από το στρατόπεδο και διάφορα τελετουργικά. Αποτυπώνεται η ευζωνική ζωή” δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η κ.Χατζηαδάμ.

Η έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Unesco. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του οργανισμού “Ενώσεις Ελλήνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης” και του συνδέσμου “Πνοή ζωής για τα παιδιά”.

Η ίδια έκθεση εγκαινιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως μεταφέρθηκε στην Καβάλα.