Η μεγάλη πολυτέλεια της άγνοιας για την ΕΕ

ΕΕ

Έρευνα της Μαρίνας Κουρμπέλα.

 

Πόση ΕΕ γνωρίζουμε; Γιατί μας αφορά;

Πέρασαν τόσα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ,τοτε. Ευρωπαϊκές Κοινότητες,1/1/1981 και ακόμη περισσότερα από τότε που δημιουργήθηκε η πρώτη Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα ( ΕΚΑΧ), το 1952.

Τι κάναμε τα χρόνια αυτά ως πολίτες με την εθνική και την ευρωπαϊκή ταυτότητα; Πόσο γνωρίσαμε αυτό το μεταπολεμικό δημιούργημα, που, στην πραγματικότητα θεμελιώθηκε με γαλλική πρόταση, γερμανική αποδοχή, και τα άλλα 4 κράτη που ακολούθησαν, Βέλγιο, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία; Πόσο γνωρίσαμε τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, που ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια; Πόσο συμμετείχαμε στις μεγάλες, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές εξελίξεις;

Όταν μιλούσαν, και ακόμη μιλούν, πολλοί, όταν αναφέρονται σε ευρωπαϊκές εξελίξεις εννοούν εξελίξεις του εξωτερικού.

Εδώ, όμως ας επιτραπεί μια προσωπική αναδρομή για την εξυπηρέτηση του θέματος. Στην πρώτη δεκαετία του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84 , όπου εργάσθηκα, ως ρεπόρτερ για τα ευρωπαϊκά θέματα.¨όταν στην εκπομπή «Η Ώρα της Ευρώπης», η « Το Λεπτό της ΕΟΚ με τη Μαρίνα Κουρμπέλα» αναφερόμουν στην ανάγκη ενημέρωσης, η, ακόμη καλύτερα γνώσης των ευρωπαϊκών θεμάτων και παρακολούθησης των εξελίξεων, επισήμανα: Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που υπάρχουν, (κοινοτικά προγράμματα κλπ), πρέπει να μάθετε για την Κοινότητα. Αν θέλετε να την πολεμήσετε, πάλι πρέπει να μάθετε. Αν θέλετε να την υποστηρίξετε, πάλι πρέπει να μάθετε.

Αυτά θα μπορούσα να επαναλάβω και σήμερα. Οταν συμβαίνει να μιλάω για τα θέματα αυτά με μερικούς ανθρώπους που συναντώ, συνήθως, με ρωτούν : Που είναι αυτά τα θέματα;

Με την κρίση, έγινε πολύ κατανοητό, πως οι αποφάσεις, που άμεσα ή έμμεσα αφορούν τη ζωή των πολιτών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, και στην περιπτωσή μας τους Ελληνίες και τις Ελληνίδες,κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, και γενικά στις έδρες των Θεσμών.

Βέβαια, εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια, μη υπολογίσιμη από πολλούς, από άγνοια: Η Ελλάδα, συμμετέχει στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων, Αυτό, με εξαιρέσεις στην οκταετία της κρίσης, όπου, ουσιαστικά, οι εξουσίες ελέγχονται από΄τους δανειστές.

Έτσι, με την εφαρμογή του Ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μάθαμε περισσότερα για την ΕΕ, αλλά μόνο για ορισμένους τομείς, και, συγκριτικά, λίγα.

Το φαινόμενο, δεν είναι ελληνικό. Στη διάρκεια ταξιδιών στις Βρυξέλλες , στο Στρασβούργο, και αλλού, το ρεπορτάζ έδειξε, πως οι πολίτες, ακόμη και από τις 6 ιδρυτικές χ ώρες, γνωρίζουν ελάχιστα, η τα γνωρίζουν λάθος.

Μία άποψη που υπάρχει, είναι, πως έτσι έπρεπε να γίνει, για να μπορέσει η Ένωση να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς λαϊκές αντιδράσεις . Να περνάνε οι ευρωπαϊκοί νόμοι, χωρίς απεργιακές κινητοποιήσεις κ.λπ. Η άποψη αυτή δικαιολογείται από το γεγονός, πως με εξαίρεση τη νομοθεσία της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, όπου ξεσηκώθηκαν πολίτες στα κράτη μέλη, και κάποιες άλλες οδηγίες η κανονισμούς, η ευρωπαϊκή νομοθεσία πέρασε, χωρίς εμπόδια από οργανώσεις εργαζομένων και άλλων,των «28»,χωρίς διάφορες κινητοποιήσεις.

Αν γίνει δεκτή μια τέτοια άποψη, το ερώτημα που δημιουργείται είναι, αν, πραγματικά , βοηθήθηκε η πορεία της ΕΕ, η, αν πέτυχαν το σκοπό τους οι υποστηρικτές της.

Μια σοβαρή απάντηση , χωρίς πολλά λόγια, είναι η θέση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, και η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η αδυναμία της ΕΕ, με την κρίση να φροντίσει για τους άνεργους, των χωρών μελών της, και για τους πολλά πάσχοντες, ενίσχυσαν τη δυσπιστία των πολιτών.

Το εμπόδιο, που λέγεται άγνοια

Η άγνοια, εμπόδισε την πλειοψηφία των πολιτών να βρει τρόπους για να αξιοποιεί οφέλη που δημιουργεί για τους ίδιους η ΕΕ.

Στη διάρκεια της έρευνας, που ξεκινήσαμε, ‘ένα θέμα, που μας απασχόλησε, και μας απασχολεί, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), που υπογράφει με διάφορες χώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, με βάση τη Συνθήκη, έχει στον τομέα αυτόν,την αποκλειστική αρμοδιότητα.

Ελάχιστοι γνωρίζουν, π.χ.,πως οι δασμοί για εξαγωγές στη Νότια Κορέα με βάση τη σχετική συμφωνία με την ΕΕ,έχουν,σχεδόν, καταργηθεί, και η πρόσβαση, έτσι των προίόντων τους στην κορεατική αγορά είναι πολύ πιο εύκολη.

Η ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ

Blog:marina anastas.kourbela