Η Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη Επίτιμη Διδάκτορας του ΑΠΘ

Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη ΑΠΘ

Σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η συγγραφέας, μεταφράστρια και εκδότρια Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, « η τιμωμένη αποτελεί μία εξέχουσα προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με ιδιαίτερη συμβολή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, στον τομέα του πολιτισμού εν γένει και της γραμματείας ειδικότερα».

 

Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη ΑΠΘΗ Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη συνέδεσε από τα νεανικά της χρόνια το όνομα και τη δράση της με την ελληνική διασπορά και ειδικότερα με τον ελληνισμό της Γερμανίας.

Γεννήθηκε στο Κιλκίς, το 1940, και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε, στο Μόναχο, τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Ludwig Maximilians Universität. Στο Μόναχο εργάστηκε για το Ελληνικό Πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας από την ίδρυσή του, το 1964, έως το 1971. Από το 1974 έως το 1983 δίδαξε ως εντεταλμένη Λέκτορας για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Goethe Universität Frankfurt.

 

Το 1982 ίδρυσε στην Κολωνία μαζί με τον σύζυγό της, Καθηγητή της Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, Hans Eideneier, τον εκδοτικό οίκο «Ρωμιοσύνη», με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στον γερμανόφωνο χώρο. Παρέμεινε Διευθύντρια της «Ρωμιοσύνης» έως το 2014, όταν το Κέντρο Νέου Ελληνισμού της Έδρας Νέων Ελληνικών του Freie Universität Berlin ανέλαβε τη συνέχιση της λειτουργίας του εκδοτικού οίκου με το όνομα «Edition Romiosini».

 

Η Νίκη Eideneier ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της «Πολιτιστικής Ομάδας Πρωτοβουλίας ΠΟΠ», ενός μη κερδοσκοπικού συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1983 στην Κολωνία, για την υποστήριξη των αδελφοποιημένων πόλεων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας, με σκοπό την προώθηση της αλληλοκατανόησης των δύο λαών. Διετέλεσε Πρόεδρος επί πολλά χρόνια και υπεύθυνη για την ποικίλη πολιτιστική δράση του συλλόγου στη Γερμανία. Το 2001 ίδρυσε μαζί με άλλους συγγραφείς την «Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων στη Γερμανία», με έδρα το Ντίσελντορφ, και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επί σειρά ετών.

 

Τον Φεβρουάριο του 2018 ίδρυσε το ηλεκτρονικό περιοδικό «Λογογραφία» για την προβολή του λογοτεχνικού και πολιτισμικού έργου των Ελλήνων της Γερμανίας. Η Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη παραμένει αέναα δραστήρια και συνεχίζει να συμβάλλει με το εκδοτικό και μεταφραστικό της έργο στην εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων.