Η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων

Στους Ψαράδες των Πρεσπών υπeγράφη την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την συμφωνία το επίσημο όνομα τους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η γλώσσα «μακεδονική», αλλά με τη «διευκρίνιση» ότι ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών, η εθνότητα αναγνωρίζεται de facto ότι είναι η μακεδονική, και ιθαγένεια και υπηκοότητα θα είναι «Μακεδόνες».

Πρέσπες, Συμφωνία για όνομα Σκοπίων

Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιάς και των σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ αμέσως μετά τις ομιλίς των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και της ύπατη Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Πρέσπες, Συμφωνία για όνομα Σκοπίων

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα του και τη χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη που τους μετέφεραν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην κωμόπολη Οτέσεβο της ΠΓΔΜ.

 

Πρέσπες, Συμφωνία για όνομα Σκοπίων

Η συμφωνία η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  1. Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
  2. Η ιθαγένεια θα είναι «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
  3. Η επίσημη γλώσσα, όπως τονίζεται, «θα είναι η “μακεδονική γλώσσα” όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977» και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
  4. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
  5. Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.

Πρέσπες, Συμφωνία για όνομα Σκοπίων

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

  1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.
  2. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
  3. Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)
  4. Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η «Μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Πρέσπες, Συμφωνία για όνομα Σκοπίων

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.