Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον πολιτισμό

Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου

Μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο τίθεται το θεσμικό πλαίσιο στις πολιτιστικές σχέσει Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου με τον Κύπριο ομόλογό της, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή.

Η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στη Λευκωσία.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο προωθεί τη συνεργασία των δύο χωρών και στην πολιτιστική κληρονομιά και στο σύγχρονο πολιτισμό.

Ενθαρρύνει τις ανταλλαγές προσώπων αλλά και φορέων, ευνοεί τις συμπαραγωγές στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική. Ευνοεί επίσης τις ανταλλαγές νέων καλλιτεχνών στα εικαστικά (residencies).

Με το έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2018) σε απόσταση αναπνοής, θεσμοθετεί τη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υπουργός τόνισε τη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τέχνη, όπου η δημιουργία χαρακτηρίζεται από σύμπραξη τεχνών. «Θέλουμε», είπε, «να δώσουμε το πλαίσιο στους νέους καλλιτέχνες να πειραματιστούν πάνω σε αυτή τη μετάβαση νιώθοντας ασφάλεια και γι αυτό προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο». Μίλησε επίσης για το σεβασμό που νιώθει για το εκπληκτικό έργο των υπηρεσιών τουΥΠΠΟΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ευπαλίνειο και ανέπτυξε την ανάγκη για μια εναλλακτική σχέση με τα μνημεία, όχι μόνο μέσα από τον τουρισμό, αλλά και μέσω της σύνδεσης με το περιβάλλον και την αειφορία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσταση Μεικτής Επιτροπής, με εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, για την παρακολούθηση και την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας.