Άνοιγμα για επενδύσεις από τον Έλληνα υφυπουργό Γεωργίας της Ζιμπάμπουε

Χαριτάτος, Κουίκ, Ζιμπάμπουε

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Ζιμπάμπουε και θέματα της ελληνικής παροικίας ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών του ελληνικής καταγωγής υφυπουργού Γεωργίας και Υδάτων της αφρικανικής χώρας, Βαγγέλη Χαριτάτου με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην Αθήνα.

Ο κ. Χαριτάτος είναι ο πρώτος Έλληνας δεύτερης γενιάς που αναλαμβάνει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στη Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Χαριτάτος επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του κ. Κουίκ κατά την συνάντησή τους στη Χαράρε τον περασμένο Νοέμβριο –που απετέλεσε την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη χώρα μετά από 46 χρόνια- επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις των δύο υφυπουργών περιεστράφησαν γύρω από θέματα που σχετίζονται με την εκεί πολύ δυναμική ελληνική παροικία, καθώς και τις δράσεις του Ελληνο-Ζιμπαμπουανού Εμπορικού και Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζιμπάμπουε για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων συζητήθηκαν και στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων της Ζιμπάμπουε σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των προγραμματιζόμενων έργων υποδομών, γεωργίας, κτηνοτροφίας, υδάτων και τουρισμού, η χώρα του είναι πρόθυμη να υποδεχθεί ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς κατασκευής αυτοκινητόδρομων, μικρής και μεγάλης οδοποιίας, λιμένων, φραγμάτων, οικιστικών συγκροτημάτων κ.α.

Επισημάνθηκε επιπλέον το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι τομείς τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και της μεταβίβασης συναφούς τεχνογνωσίας από ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.