Ένα σύγχρονο μουσείο αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ιδρύθηκε το 1990. Κατατάσσεται στα μουσεία τεχνολογίας, είναι εταιρικό μουσείο και με τη λειτουργία του, ως μοναδικό στην Ελλάδα, διαχειρίζεται την εταιρική του κληρονομιά.

Είναι μέλος των ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), CECA (International Committee for Education and Cultural Action) και CIMUSET (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology).

Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με πάνω από 20.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Τηλεφωνικές συσκευές αντίκες, δυσεύρετοι μορσικοί τηλέγραφοι, σπάνια χειρόγραφα τηλεγραφήματα, ένα καλωδιακό πλοίο, τα telex και οι οπτικές ίνες, οι συσκευές τηλεφωτογραφίας και χιλιάδες τηλεφωτογραφίες, οι ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες, αλλά και η «επαφή» με αντικείμενα από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα, εμπνέουν τον επισκέπτη και δημιουργούν νέες εμπειρίες. Ξεχωριστό και μοναδικό έκθεμα αποτελεί για το Μουσείο ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης, που «στήθηκε» στη χώρα μας το μακρινό 1967. Η σύγχρονη πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται στη θεματική αίθουσα του Μουσείου τηλεπικοινωνιών για την ιστορία της κινητής τηλεφωνίας που ξεδιπλώνεται από την αρχή, σε μια σύνθεση με την εικόνα του σήμερα και το σχεδιασμό για το μέλλον.

Προγράμματα

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ακολουθώντας τις τάσεις στα πρότυπα της άτυπης εκπαίδευσης, υλοποιεί εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και δραστηριότητες, όπως εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια, ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και σε όλη την οικογένεια. Τελευταίο σημαντικό έργο του Μουσείου είναι η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών του, μια επιστημονική καταγραφή της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Είναι μοναδικό στο είδος του, μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μία επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ, με στόχο τη διάσωση, τη συντήρηση, την καταγραφή, την έρευνα και τη μελέτη των τεκμηρίων και δεδομένων που αφορούν στην ιστορική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, καθώς και την έκθεσή τους στο κοινό.

Δράσεις

Το Μουσείο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ένα ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, φιλοδοξώντας να καταστεί ένα ζωντανό κύτταρό της. Μέσα από τις δράσεις και συνεργασίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις περιοδεύουσες εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του, το Μουσείο είναι «ανοιχτό» στην κοινωνία, διατηρώντας μια δυναμική σχέση με αυτήν. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, με το μεγάλο πλούτο των συλλογών του, σας περιμένει να το επισκεφτείτε ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας, κάθε φορά, άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Μουσειοπαιδαγωγικές Δράσεις 2016 – 2017

 22 & 23 Οκτωβρίου 2016: Μαγικές μουσειακές διαδρομές

4-6 ετών (ώρα: 11:00-12:00) & 7-12 ετών (ώρα: 12:30-14:00)

Ελάτε να ζήσετε από κοντά τη μαγεία των εκθεμάτων του Μουσείου… στην κυριολεξία, και δείτε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών να ξετυλίγεται μέσα από τις ακροβατικές και ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες πραγματικών ζογκλέρ! Κόλπα με φωσφορούχα ζογκλερικά αντικείμενα, διανομή τηλεγραφημάτων με μονόροδα ποδήλατα, σχηματισμός τηλεπικοινωνιακών κωδικών με μαγικές τεχνικές και άλλες πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν για να σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο της επικοινωνίας και να σας κερδίσουν με την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους!

 26 & 27 Νοεμβρίου 2016: Εργάζομαι για μια μέρα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Τι ακριβώς κάνει ένας μουσειολόγος και πώς λειτουργεί ένα Μουσείο; Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από κάθε έκθεμα μέσα από παιχνίδια ρόλων που σας βάζουν σε χώρους του Μουσείου που δεν έχετε ξαναμπεί και σε θέσεις που δεν έχετε ξαναβρεθεί. Περιηγηθείτε μέσα στις αποθήκες, μάθετε τί είναι η προληπτική συντήρηση και τί ακριβώς γίνεται μέσα στην αίθουσα συσκέψεων ενός Μουσείου. Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας το Μουσείο μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι και γίνετε εσείς οι ιστορικοί ερευνητές που θα καταγράψουν τις πληροφορίες στις λεζάντες των εκθεμάτων!

 10 & 11 Δεκεμβρίου 2016: Μυστηριώδες δέμα φτάνει στο ΜΤ λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ένα μυστηριώδες δέμα καταφθάνει στο Μουσείο!

Ποιος το έστειλε; Τι έχει μέσα και τι θα γίνει αν αποκαλυφθεί το περιεχόμενό του; Και το κυριότερο, ποιος θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο πρώτος χωρίς να μπει στον πειρασμό να ανοίξει το δέμα; Ελάτε να πάρετε μέρος σε ένα αλλιώτικο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, με κωδικοποιημένα μηνύματα σε σήματα Μors, με πυρσούς, τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe κ.α. και φτιάξτε το παζλ μιας ιστορίας που θα αποκαλύψει τον αποστολέα του δέματος για να ανοίξετε τελικά το μυστηριώδες δέμα και στο τέλος να καταγράψετε την ιστορία του αντικειμένου που περιέχει!

 10 & 11 Δεκεμβρίου 2016: Χριστουγεννιάτικες πινελιές σε… τηλεγραφικό καμβά

5-12 ετών (ώρα: 13:00-14:30)

Στα διαδραστικά πάνελ του Μουσείου, προβάλλονται video με υλικό από το έργο της τεκμηρίωσης των τηλεγραφημάτων, καθώς και το έργο των ζωγράφων Δημητρίου Γαλάνη και Joan Miro. Γονείς και παιδιά δημιουργούν εικαστικά τηλεγραφήματα με Χριστουγεννιάτικες ευχές εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά έργα τους.

 14 & 15 Ιανουαρίου 2017: Χαρακτική με έμπνευση… από τα χέρια των παιδιών!

6-9 ετών και 10-16 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Τα εκθέματα του Μουσείου γίνονται αφορμή για καλλιτεχνικές δημιουργίες από τα χέρια των μικρών μας φίλων. Τα τηλέφωνα, οι εφευρέσεις και οι ιστορικές στιγμές της επικοινωνίας γίνονται η έμπνευση για χαρακτικά έργα με πρωτόγνωρες τεχνικές! Τα παιδιά μετά από μια διαδραστική εκπαιδευτική περιήγηση στο Μουσείο επισκέπτονται το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήρι χαρακτικής, όπου με τη βοήθεια των ειδικών, Παντολφίνι και Σιατερλή, χρησιμοποιούν την πρωτόγνωρη τεχνική χάραξης της ζάχαρης και του μελανιού για να δώσουν μορφή στις εμπνεύσεις τους και στο τέλος να τυπώσουν το δικό τους μοναδικό έργο τέχνης.

4 & 5 Φεβρουαρίου 2017: Φώτα, κάμερες… πάμε!

7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Γίνετε ρεπόρτερς για μία μέρα και παρουσίαστε μία αποκλειστική είδηση που θα αφορά ένα έκθεμα του Μουσείου! Το πρώτο στούντιο τηλεόρασης που φιλοξενεί το Μουσείο, επαναλειτουργεί με τους μικρούς μας φίλους στη θέση των πρωταγωνιστών ενός δελτίου ειδήσεων. Μετά από ένα ταχύρρυθμο μάθημα από την «αρχισυντάκτρια/σκηνοθέτη» του Δελτίου Ειδήσεων, οι μικροί «ρεπόρτερ» αναλαμβάνουν να βρουν πληροφορίες για ένα από τα εκθέματα του Μουσείου, να συντάξουν την είδηση και τελικά να την παρουσιάσουν σε απευθείας σύνδεση από το σημείο του ρεπορτάζ στον δημοσιογράφο που θα βρίσκεται στο στούντιο!

18 & 19 Μαρτίου 2017: Τηλεφωτογραφίες και Polaroid…στα χέρια των μικρών φωτογράφων!

6-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Πώς συνδέεται η επικοινωνία με τη μετάδοση των νέων στις εφημερίδες και τί σχέση έχει η φωτογραφική Polaroid με την ιστορία της επικοινωνίας; Μεταφερθείτε στις δεκαετίες από το ’50 έως το ’80 και μάθετε τί ρόλο έπαιξε η τηλεφωτογραφία στην εξάπλωση των σημαντικών ειδήσεων. Δείτε από κοντά το μηχάνημα τηλεφωτογραφίας, θέστε το σε λειτουργία και δείτε πώς έφτανε μία φωτογραφία-είδηση από τον ΟΤΕ στις εφημεριδές της εποχής. Στο τέλος, φωτογραφίστε παλιές τηλεφωνικές συσκευές για να συνθέσετε το δικό σας ομαδικό έργο κολλάζ, με αναφορές στο καλλιτεχνικό κίνημα Pop Art.

8 & 9 Απριλίου 2017: Houston we have a problem… Δορυφόρος στο Μουσείο!

4-6 ετών (ώρα:11:00-12:00) & 7-12 ετών (ώρα:12:30-14:00)

Το σήμα των κινητών τηλεφώνων και η επικοινωνία των πλοίων και των αεροπλάνων με τη στεριά έχουν κάτι κοινό… εκεί έξω. Τους δορυφόρους! Η ομάδα της Hellas Astro σας υποδέχεται στην αυλή του Μουσείου για να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά του ουρανού και στη λειτουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού! Στη συνέχεια, μεταφερθείτε στη μακέτα του δορυφόρου καιστο τέλος με όλες τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει,φτιάχνετε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι για το σύμπαν στην αυλή του Μουσείου.

18 & 20 & 21 Μαΐου 2017: Εορτασμός ICOM

Το μήνα Μάϊο θα γιορταστεί με τρόπο μοναδικό στο Μουσείο, η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, καθώς και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, σε άμεση σχέση με το θέμα του εορτασμού για το 2017, που θα προτείνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899, Ιστοσελίδα: www.otegroupmuseum.gr, E-mail: otegroup-museum@ote.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα 09:00-16:00 (στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων)

Η είσοδος, για τα προγράμματα ξενάγησης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα: Απευθύνονται σε μεμονωμένους επισκέπτες, γονείς και παιδιά.

Επισκέψεις ομάδων – Ξεναγήσεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι χρήσιμη προηγούμενη συνεννόηση.