Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ

Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Δ ́ Χειρουργικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, διοργανώνεται Ημερίδα, με τίτλο: «Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ. Τί νεότερο στη χειρουργική;».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 9.00 με 15.00, στο Ξενοδοχείο «Mediterranean Palace», στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στόχος της Ημερίδας είναι η αποτίμηση του διδακτικού, κλινικού και επιστημονικού έργου της Κλινικής, να τιμηθούν οι διατελέσαντες διευθυντές και τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής που αφυπηρέτησαν. «Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε να εκφράσουμε έμπρακτα τις ευχαριστίες μας για την προσφορά τους, καθώς οι πράξεις ‘μιλούν’ πιο ζωντανά από τις λέξεις» αναφέρει ο Διευθυντής της Δ ́ Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαλής.

 

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στις νέες εξελίξεις στη χειρουργική και αποσκοπεί στην ενημέρωση των ιατρών, κυρίως των νέων, σχετικά με τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης των διαφόρων χειρουργικών παθήσεων που εφαρμόζονται τελευταία, «ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο πως κάποιες από αυτές τις μεθόδους μπορεί τελικά να αποδειχτεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας και να εγκαταλειφθούν. Άλλωστε, ευτυχώς η ιατρική εξελίσσεται συνέχεια…» επισημαίνει ο κ. Τσαλής.

 Η Κλινική σε νούμερα

1328 συνολικά φοιτητές φοίτησαν στην Κλινική. Σήμερα, στο Α΄ εξάμηνο φοιτούν 38, στο Ζ΄ εξάμηνο φοιτούν 47 και στο Στ΄ εξάμηνο φοιτούν 48 φοιτητές.

73 ειδικευόμενοι ασκηθήκαν συνολικά στην Κλινική.

37 τελείωσαν την ειδικότητα «Γενική Χειρουργική» (35 έλαβαν ειδικότητα από την κλινική, 2 συνέχισαν στο εξωτερικό) και 36 συνέχισαν σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Επίσης, ασκήθηκαν 51 ειδικευόμενοι της Γενικής Ιατρικής ενώ σήμερα ασκούνται στην Κλινική εννέα ειδικευόμενοι.

Ολοκληρωθήκαν 27 διδακτορικές διατριβές και είναι υπό εκπόνηση 11.

 

Η Δ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ ιδρύθηκε με διϋπουργική Πράξη των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Παιδείας, το 1986. Πρώτος Διευθυντής της Κλινικής εκλέχθηκε ο τότε Αν. Καθηγητής Ιωάννης Δαδούκης, το 2000 τον διαδέχθηκε ο Αν. Καθηγητής Δημήτριος Μπέτσης. Το 2007 τη σκυτάλη παρέλαβε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Λαζαρίδης ενώ από 1η Σεπτεμβρίου 2014 τα ηνία της Κλινικής έχει αναλάβει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαλής, ύστερα από την εκλογή του από το Χειρουργικό Τομέα του Τμήματος Ιατρικής.

7 πρωτότυπες εργασίες της Κλινικής βραβεύτηκαν σε επιστημονικά Συνέδρια, ενώ την τελευταία βράβευση της η Κλινική την απέσπασε μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 24/11/2018, για την καινοτόμα εργασία, με τίτλο «Η φθορίζουσα χολαγγειογραφία στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η εμπειρία της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής», στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής.

Καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Κλινική είναι: (1) Χρήση της φθορίζουσας απεικόνισης με πράσινο της ινδοκυανίνης στη χειρουργική, (2) Διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση του υπογαστρίου πλέγματος στις χαμηλές πρόσθιες εκτομές του ορθού, (3) Καταστροφή όγκων με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για μόνιμη δημιουργία πόρων στην κυτταρική μεμβράνη (4) Πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης μετά από εγχειρήσεις.