«Διάλογοι με τον Όμηρο» στην πόλη Καλούγκα της Ρωσίας

Με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάζεται στο εκθεσιακό κέντρο του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών της πόλης Καλούγκα (κοντά στη Μόσχα) τα εγκαίνια της έκθεσης «Διάλογοι με τον Όμηρο», που πραγματοποιείται με την στήριξη του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εικαστικό-λογοτεχνικό εγχείρημα των τελειοφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης (www.artmuseum.kaluga.ru).

Στην έκθεση η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τις 12 Μαρτίου 2017 παρουσιάζονται 8 μεγάλα έργα-πανώ, εμπνευσμένα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου, συνοδευόμενα το καθένα από κείμενα (ανάλυση-επεξήγηση του κάθε εικαστικού έργου, αποσπάσματα από το ποίημα, λογοτεχνική-καλλιτεχνική ανάλυση κ.α.).

Την εκδήλωση εγκαινίασε η διευθύντρια του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών της πόλης Καλούγκα Νατάλια Μάρτσενκο, η οποία αναφέρθηκε στις υψηλές καλλιτεχνικές παραδόσεις του Μουσείου, που επάξια συνμεχίζουν σήμερα οι νεαροί καλλιτέχνες.

Όπως ανέφεραν κατά την τελετή των εγκαινίων οι εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, οι καθηγητές εικαστικών Νατάλια Καριάκινα και Σεργκέι Ζολοταριόβ, στην Έκθεση συμπεριλήφθησαν και προκαταρκτικά σκίτσα, μακέτες, φωτογραφίες από την περίοδο εργασίας των φοιτητών, καθώς και κοστούμια, που αξιοποιήθησαν από τους φοιτητές και τους καθηγητές τους κατά την προετοιμασία του όλου εγχειρήματος.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις εικαστικές σχολές, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού 2016 Έτους Ελλάδας – Ρωσίας, να δημιουργήσουν έργα, εμπνευσμένα από την «Αρχαία Λογοτερχνία: Όμηρος “Ιλιάδα”».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο διευθυντής τύπου και επικοινωνίας του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Sobytie» Eντουάρντ Ποτσιβάλιν.

Στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι “μας συγκίνησε το ενδιαφέρον το ουσιαστικό περιεχόμενο, το μέγεθος και η ποιότητα του όλου γχειρήματος.

Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στους εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, στους καθηγητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της πόλης Καλούγκα Νατάλια Καριάκινα και Σεργκέι Ζολοταριόβ για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της ιδιαίτερα ενδιθαφέρουσας έκθεσης «Διάλογοι με τον Όμηρο».

Ο αρχαίος μύθος αποτελεί ένα τεράστιο εργαλείο ανάδειξης και μεταλαμπάδευσης φιλοσοφικών στοχασμών, σκέψεων, αναζητήσεων, που απασχολούν τον άνθρωπο από τη στιγμή της εμφάνισής του, όπως η σχέση του με τις ανώτερες δυνάμεις, το πεπρωμένο, με το σύμπαν, με τον περίγυρό του, με τοιν εσωτερικό του κόσμο΄ η αντιμετώπιση από τον άνθρωπο διαφόρων καταστάσεων και προκλήσεων.

Στο επίκεντρο της αρχαίας ελληνικής σκέψης και πολιτισμού ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και η τύχη του, η ΜΟΙΡΑ, περιπλεκόμενοι από τους ΘΕΟΥΣ, στις πράξεις των οποίων αντικατοπτρίζονται τα ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα.

Παράλληλα ο άνθρωπος βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση αναζήτησης της αλήθειας, η πορεία προς την κατάκτησή της είναι γεμάτη προκλήσεις, περιπέτειες, οδύνη, έντονα συναισθήματα, μέσα από τα οποία διαυγέστατα διακρίνεται όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, της ανθρώπινης φύσης: πάθη, αδυναμίες, η ενάρετη κορύφωση και η χαμερπής ποταπότητα χαρακτήρων και ψυχών και η τελική νίκη της μίας και μοναδικής αλήθειας, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης, γαλήνευση της ψυχής, η λύτρωση του πνεύματος, η κάθαρσις.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν προέκυψε τυχαία.

Τους δύο ομόδοξους λαούς μαςμ τους δύο πολιτισμικούς μας κόσμους, συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, μακραίωνοι δεσμοί ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα «…ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν…» και από το αντιπολεμικό μήνυμα-ρητό του Ποσειδώνα στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη: «Είναι μωρία δεινή, αρρώστεια των ανθρώπων, οι ανελέητες λεηλασίες των πολέμων,. Όποιος ναούς, τεμένη, όποιος τους τάφους των νεκρών ρημάζει, στο μέλλον σύντομα θα ρημάξει και αυτός.»

Στους δημιουργούς του όλου εγχειρήματος ευχόμαστε ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, σωμνατική και ψυχική υγεία, πνευματική αρμονία, συνεχόμενες καλλιτερχνικές νίκες και μόνιμη περιήγηση στον κόσμο της λογοτεχνίας, της φιλοσοφικής διανόησης, της αναζήτησης του αληθινού και του ενάρετου και της παράλληλης αποκόμισης ικανοποίησης από την περιήγηση αυτή, πράγμα απόλυτα επιβελημένο σήμερα για τη διατήρηση της αρμονίας και της ισορροπίας στον πλανήτη μας”.

Η Έκθεση συνοδεύεται με έκδοση ενός εξαιρετικού λευκώματος, που περιλαμβάνει τα εικαστικά έργα και τα επεξηγηματικά κείμενα-αναλύσεις τους από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.