Διεθνής συνάντηση για το δαμάσκηνο στη Σκόπελο

≈Ô˜fi „È· ÙÔ ÂÒflˆÁÏÔ ‰·Ï‹ÛÍÁÌÔ ”ÍÔ›ÎÔı Í·È ÔÈ ˆÔ˝ÒÌÔÈ ÛÙÔ ÌÁÛfl ›˜ÔıÌ ‹ÒÂÈ ˆ˘ÙÈ‹ „È· ÙÔ ·Ò·‰ÔÛȷ͸ ¯fiÛÈÏÔ Í·È ÙÔ "Ï·Û‹Ê" Ôı ˜ÒÂÈ‹ÊÂÙ·È „È· Ì· „flÌÂÈ ÏÔÌ·‰È͸, ̸ÛÙÈÏÔ Í·È ÊÔıÏÂÒ¸. (EUROKINISSI/√…Ÿ—√œ” –œ’À…œ”)

Περισσότεροι από 150 επιστήμονες αλλά και καλλιεργητές από την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα και την Ιαπωνία συμμετείχαν στις εργασίες της τρίτης διεθνούς συνάντησης του “European Fruit Research Institute Network” που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο με αντικείμενο το δαμάσκηνο.

Στόχος της συνάντησης είναι η ανάπτυξη της δαμασκηνοπαραγωγής στη Σκόπελο η οποία για το νησί αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια μετά την ελιά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας , τονίστηκε η ιδιαίτερα η ανάγκη χαρακτηρισμού του δαμάσκηνου Σκοπέλου ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, με διεθνή απήχηση και φυσικά πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Στις εργασίες συμμετείχαν μία πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων όπως οι Δρ. Αλεξ. Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Λάρισας, αν. Πρόεδρος τμήματος Φυτικής Παράγωγης, Δρ. Ιωάννης Βαγγέλας Καθηγητής Εφαρμογών (Φυτοπαθολογίας) ΤΕΙ Λάρισας, τμ. Φυτικής Παραγωγής και Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός, αν. Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Εργαστήριο Βιολογίας και Τεχνολογίας Οπωροκηπευτικών.

Στην τοποθέτησή του τόνισε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων κ. Νίκος Πλωμαρίτης μετέφερε τους χαιρετισμούς και την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στην πρωτοβουλία, ενώ συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως “σε μία περίοδο όπου η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία έχουν υποστεί σημαντική ζημιά από τη δύσκολη συγκυρία, κάθε πρωτοβουλία που ως στόχο έχει τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη της παραγωγής και της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων, βρίσκει αρωγό και συμπαραστάτισσα την Περιφέρεια Θεσσαλίας” κατέληξε ο κ. Πλωμαρίτης.