Δράσεις για την επέτειο 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών

Πρώτα, οι δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας. Όλες οι δαπάνες καλύπτονται πλήρως από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

 Της Μαρίνας Κουρμπέλα 

marinakourbela@gmail.com 

Στην εποχή της πνευματικής άπνοιας, όπου η σκέψη εγκλωβισμένη στην καθημερινή,΄γεμάτη προβλήματαεπιβίωση ,δε λέει να απελευθερωθεί,τέτοιες πρωτοβουλίες, απλά,ξαναζωντανεύουν την Ελλάδα. Ξαφνιάζουν, προκαλούν αισθήματα ευεργεσίας, και σπρώχνουν πίσω όσα έγιναν, μη τυχόν και εμποδίσουν, η κλέψουν την ελπίδα που πάει να γεννηθεί, η γεννήθηκε.

Ο λόγος, σήμερα,για τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας . Την έναρξη των εκδηλώσεων αυτών, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος συνεχάρη το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Εσωτερικών για την εξαιρετική έμπνευση και πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν αυτό τον, ιστορικής σημασίας, εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων .

Σήμερα, στη σχετική ανακοίνωση που λάβαμε, αναφέρεται, πως με μια σειρά ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών.

Πρώτα τα σχολεία – Διαγωνισμός ζωγραφικής

Όπως τόνισε στην ομιλία της στο Ζάππειο η Πρόεδρος της Κοσμητείας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας. Για το σχολικό έτος 2019 -2020, το Ίδρυμα θα προκηρύξει:

-Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών.

-Για τους μαθητές Γυμνασίου,σύμφωνα με την ανακοίνωση, οργανώνεται διαγωνισμός έκθεσης ιδεών με το ίδιο θέμα

– Για τους μαθητές Λυκείου το Ίδρυμα θα συνδράμει στην πραγματοποίηση μαθητικών παραστάσεων τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου.

Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα ανακοινώσει στο επόμενο διάστημα και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να τιμήσει τη σπουδαία αυτή επέτειο.

 

Καμία επιβάρυνση του κρατικού προυπολογισμού

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως όλες οι δράσεις του Ιδρύματος οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό θα καλυφθούν πλήρως από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός. Όπως αναφέρεται από το Ιδρυμα, στη σχετική ανακοίνωση, “μετά από μια δύσκολη δεκαετία στερήσεων για τον ελληνικό λαό, θα τιμήσουμε την ιστορία μας με την υπευθυνότητα και το μέτρο που αρμόζει στον λαό μας”.