Επιστροφή τριών κειμηλίων στην Ελλάδα από την British Library

Τρία κειμήλια, τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την Ι.Μ. Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας στην Αχαΐα τον Απρίλιο του 1979, παραδόθηκαν από την British Library στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και «πρόκειται για δύο πατριαρχικά σιγίλλια του 18ου αι., τα οποία είχαν εκδοθεί από τους Οικουμενικούς Πατριάρχες, Προκόπιο Α΄(1786) και Γρηγόριο Ε΄ (1798) και ανακηρύσσουν την πατριαρχική αξία της εν λόγω μονής, καθώς και ένα τούρκικο φιρμάνι του 18ου αι., το οποίο ανήκε στην ίδια συλλογή».

«Το 2016, η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων Αχαϊας ενημέρωσε τη διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εντοπισμό των κειμηλίων στην British Library. Άμεσα και συστηματικά η διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που με ασφάλεια τεκμηρίωσαν την παράνομη διακίνηση των κειμηλίων και απέστειλε στην British Library αίτημα επιστροφής τους», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Οι αρμόδιοι παράγοντες της British Library, ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν άριστα με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια τα κειμήλια στην Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ.