Η Γερμανία αναζητά νοσηλευτές στην ΕΕ 

Γερμανία, νοσηλευτές  ηλικιωμένων

Με εργαζόμενους από το εξωτερικό σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων η Γερμανία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος ζητά επίσπευση της αναγνώρισης πτυχίων και ανακοινώνει την αύξηση θέσεων εργασίας για νοσηλευτές.

Σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας της Νοσηλευτικής, ο αριθμός των κενών θέσεων στον τομέα της περίθαλψης ηλικιωμένων ανέρχεται στις 17.000.

Αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, όπως και ο αυξανόμενος αριθμός υποψηφίων που δεν διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα.

Για να καλύψει το κενό που παρουσιάστηκε ο νέος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε την αύξηση των θέσεων νοσηλευτών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων του δημοσίου κατά 8.000, την αύξηση των μισθών, αλλά και -ως μια «ευνόητη επιλογή»- την πρόσληψη εργατικού προσωπικού από το εξωτερικό. Παραπέμποντας στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων που ισχύει στην ΕΕ, ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post ότι το γερμανικό ενδιαφέρον αφορά πρωτίστως νοσηλευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αυτά θα πρέπει να είναι ισότιμα με τα γερμανικά. Παράλληλα όμως στηλίτευσε το γεγονός ότι οι διαδικασίες αναγνώρισης είναι χρονοβόρες. «Γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται για μήνες και χρόνια στη Γερμανία και δεν μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται επειδή αργεί η διαδικασία της αναγνώρισης», υπογράμμισε.

Ο Γενς Σπαν σκοπεύει στη συνεργασία με τα κρατίδια, που είναι αρμόδια για την αναγνώριση πτυχίων στη Γερμανία, για να συντομευθεί ο έλεγχος των πτυχίων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ