Η Ελλάδα στην Προεδρία της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Η Ελλάδα εξελέγη ομοφώνως στην Προεδρία της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη για τη διετία 2019-2021, μετά από ψηφοφορία 40 συνολικά κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην 64η συνάντηση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για τον τουρισμό συντάσσεται αρμονικά με το όραμα και τις προτεραιότητες του Προγράμματος Εργασίας 2018-2019 του Π.Ο.Τ., όπως αυτές υιοθετήθηκαν στο τελευταίο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού: καινοτομία και ψηφιακή μεταρρύθμιση, επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, στοχευμένη κατάρτιση ανθρωπίνου δυναμικού και αύξηση θέσεων εργασίας, ασφάλεια στον προορισμό, και τέλος, προστασία του κοινωνικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Με την εκλογή της Ελλάδος στην Προεδρία της Επιτροπής για την Ευρώπη του Π.Ο.Τ., το Υπουργείο Τουρισμού εκπληρώνει με συντονισμένες ενέργειες τον στρατηγικό στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στους διεθνείς θεσμούς και φορείς για τον τουρισμό, και να έχει ισχυρή παρουσία και εκπροσώπηση στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως, επιβεβαιώνεται η εξέχουσα θέση της Ελλάδας αφενός ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού, αφετέρου ως καλό παράδειγμα στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής πολιτικής.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας στην παρέμβασή του στην έναρξη των αρχαιρεσιών επιβεβαίωσε τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού να ενισχύσει την παρουσία και τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όπως επίσης και την συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση των σχέσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην 23η Σύνοδό της στην Αγία Πετρούπολη. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλας, ο κ. Δ. Καρακωνσταντής, Διπλωματικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Τουρισμού και η κα. Δ. Διαμαντάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού.