Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια

Το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια

Στην κορυφαία για τις παιδικές εκδόσεις Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια, που πραγματοποιείται από 26 έως 29 Μαρτίου, θα συμμετάσχει φέτος η Ελλάδα με σημαντική εκπροσώπηση ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και λογοτεχνικών πρακτόρων ενώ κεντρικό θέμα του Ελληνικού Περίπτερου αποτελεί η έκθεση Ελλήνων Εικονογράφων.

Τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει και εφέτος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα IBBY (International Board on Books for Young People) – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Προξενείο της Ελλάδας στη Μπολόνια.

Η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια (Bologna Children’s Book Fair) αποτελεί την πιο σημαντική αγορά δικαιωμάτων παιδικού βιβλίου στον κόσμο. Συμμετέχουν 1.390 εκθέτες από 100 και πλέον χώρες ενώ την επισκέπτονται για ενημέρωση και αγοραπωλησίες δικαιωμάτων 35.000 επαγγελματίες και 700 δημοσιογράφοι από 40 χώρες. Τιμώμενη χώρα εφέτος είναι η Κίνα.

 Το Ελληνικό Περίπτερο

Το Ελληνικό Περίπτερο, με ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή (Hall 22, Stand Β19) και μεγαλύτερο από πέρυσι (48τ.μ.,) θα φιλοξενήσει σε δικό τους χώρο δέκα ελληνικούς εκδοτικούς οίκους: τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, KΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΜΙΝΩΑΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΝΕΦΕΛΗ/ VOLATILIUM, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, επίσης τα λογοτεχνικά πρακτορεία ERSILIA και IRIS καθώς και το Ελληνικό τμήμα IBBY-Κύκλος ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία δημιουργών του παιδικού βιβλίου καθώς θα συμμετάσχουν οι: Αγγελική Δαρλάση, Σοφία Ζαραμπούκα, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Κατερίνα Κρις, Κέλλη Ματαθία-Κόβο, Χρύσα Κουράκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Αργυρώ Πιπίνη, Ίρις Σαμαρτζή, Δήμητρα Ψυχογιού κ.ά.

Στις προθήκες του ελληνικού Περιπτέρου θα παρουσιαστούν οι ενότητες: Νέες Εκδόσεις Παιδικών Βιβλίων (2017-2018), Βραβευμένα Παιδικά Βιβλία (Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016), Μεταφρασμένα Παιδικά Βιβλία. Η αυξανόμενη παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτυπώνεται και στον Κατάλογο Μεταφρασμένων Ελληνικών Βιβλίων όπου παρουσιάζονται βιβλία για παιδιά 35 Ελλήνων συγγραφέων που έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης κατά τη διετία 2016-2017.

 Έκθεση Ελλήνων Εικονογράφων

Κεντρικό άξονα της φετινής παρουσίας αποτελεί η παρουσίαση της Έκθεσης Ελλήνων Εικονογράφων ”Illustrators from Greece” που παρουσιάζει τη δουλειά δεκαπέντε (15) Ελλήνων εικονογράφων βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και το Βραβείο ΙΒΒΥ, καθώς και το ομότιτλο λεύκωμα που τους συμπεριλαμβάνει μεταξύ συνολικά 81 δημιουργών. Η έκδοση του δίγλωσσου λευκώματος «Εικονογράφοι από την Ελλάδα / Illustrators form Greece » πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2017, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

 36ο Διεθνές συνέδριο της ΙΒΒΥ (30/8 – 1/9/2018)

Εντός του Περιπτέρου θα φιλοξενηθεί το Ελληνικό Τμήμα του IBBY (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) στο πλαίσιο της προώθησης του 36ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΒΒΥ που θα πραγματοποιηθεί, μετά από 42 χρόνια, στην Αθήνα, 30/8 έως 1/9/2018 εντεταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου με θέμα «Όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση, στα βιβλία για παιδιά και στα παραμύθια». Το Ελληνικό ΙΒΒΥ θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος Βάσω Νίκα και η Γενική Γραμματέας Κατερίνα Δερματά.

 Συναντήσεις

Επαγγελματική συνάντηση Ελλήνων και Ταϊβανών εκδοτών οργανώνει την Τρίτη στις 11:00 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση Βιβλίου της Ταϊπέι (6-11/2/18) παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Περίπτερο μεταφρασμένα ελληνικά παιδικά βιβλία και τον κατάλογο Ελλήνων εικονογράφων ενώ αντίστοιχα η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (3-6/5/18) θα φιλοξενήσει την έκθεση παιδικών βιβλίων από την Ταϊβάν. Η συνάντηση εκδοτών από τις δύο χώρες στη Μπολόνια θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προσέγγισης ανάμεσα σε δύο μακρινές και άγνωστες αγορές με την προοπτική της συμμετοχής της Ταϊβάν με εθνικό περίπτερο στη Θεσσαλονίκη το 2019.

Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Περίπτερο κοκτέιλ πάρτι με ελληνικά εδέσματα και κρασιά, με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου στη Μπολόνια. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Πρόξενος της Ελλάδας στη Μπολόνια κυρία Γωγώ Λαμπράκη και ο Διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Πιμπλής.

 Εκδηλώσεις

– Παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του βιβλίου “Ένα Τελευταίο Γράμμα”

Το βιβλίο του Αντώνη Παπαθοδούλου και της Ίριδας Σαμαρτζή «Ένα Τελευταίο Γράμμα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) που απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, γαλικιανά, σουηδικά και κινεζικά. H νέα έκδοσή του στην ιταλική γλώσσα από τον εκδοτικό Kalandraka Italia παρουσιάζεται από τους δημιουργούς την Τετάρτη 28/3 στις 18:30, στο βιβλιοπωλείο Ubik της Μπολόνια.

– Μια φανταστική ξενάγηση στο «Αστρικό χωριό» της Κατερίνας Κρις

Διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση του «Αστρικού χωριού» από τη συγγραφέα του Κατερίνα Κρις οργανώνει η βιβλιοθήκη Mediateca di San lazzaro σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Εμίλια Ρομάνια και τις εκδόσεις Πατάκη, την Τετάρτη 28/3, ώρα 18:00.

Η συνεργασία με την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ξεκίνησε πέρυσι με την παρουσίαση του περσινού υποψήφιου για τα βραβεία Άντερσεν Βαγγέλη Ηλιόπουλου και με την εγκαινίαση του ελληνικού τμήματος της βιβλιοθήκης με βιβλία που πρόσφερε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την ευγενική παραχώρηση των ελλήνων εκδοτών.

– Παρουσίαση Παιδικών Εκδόσεων της ΝΕΦΕΛΗΣ

Εικαστική παρουσίαση παιδικών εκδόσεων της ΝΕΦΕΛΗΣ οργανώνει ο εκδότης Περικλής Δουβίτσας σε συνεργασία με τους συνεργάτες του εικονογράφους της κολεκτίβας Antonello Ghezzi, στον εκθεσιακό χώρο/εργαστήριό τους, τη Δευτέρα 26/3, στις 19.30.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης “Ti amo Mediterraneo” με θέμα τη Μεσόγειο και τους πρόσφυγες. Στο χώρο φιλοξενείται επίσης έκθεση έργων της βραβευμένης με το Αραβικό βραβείο Εικονογράφησης 2017, Λιβανέζας εικαστικού Maya Fidawi.