Η “Ηχώ” της Πόλης έγινε 40 ετών

Η ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «ΗΧΩ» γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια της.

Το πρώτο τεύχος της, που εκδόθηκε στις 21 Απριλίου του 1977, ήταν εβδομαδιαίο. Κύλησε ο χρόνος γοργά, μέσα από αγώνες και αντιξοότητες. Ο ιδρυτής της, όμως, Χαράλαμπος Ρομπόπουλος δεν πτοήθηκε. Το δημιούργημά του έγινε τρισεβδομαδιαίο και στη συνέχεια ημερήσιο φύλλο. Μαχητικό, όπως το οραματίστηκε. Μέσα σε λίγα χρόνια με έρευνες και ρεπορτάζ, έκανε πολλές επιτυχίες.

Οι έρευνες «Φάκελος Διαρροή» και «Τι μέλλει Γενέσθαι», το ρεπορτάζ για κύκλωμα που έκλεβε και διοχέτευε στην αγορά πολύτιμες ιερές εικόνες και οδήγησε στην εξάρθρωσή του και τα φωτορεπορτάζ για τη συστηματική βεβήλωση των ορθόδοξων νεκροταφείων στην Πόλη, είναι λίγα από αυτά που σημάδεψαν την πορεία της εφημερίδας.

Στη νέα χιλιετία η «ΗΧΩ», παρά τη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού της Πόλης και κατά συνέπεια του αναγνωστικού της κοινού, δεν υπέκυψε στην εγκατάλειψη.

Έκανε ιστοσελίδα και προχώρησε στη δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου, που σήμερα έχει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ακροατές από όλο τον κόσμο. Πέρυσι κυκλοφόρησε με ένα ειδικό μηνιαίο τεύχος και σε όλα τα περίπτερα της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ομογενειακή εφημερίδα του εξωτερικού, από εκείνη την ημέρα και για κάθε μήνα, φτάνει στα χέρια των αναγνωστών στην Ελλάδα.

Εξαιρετικοί συνάδελφοι και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Τουρκία, εξακολουθούν να κάνουν αναλύσεις και να δίνουν το στίγμα, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Αυτόν το μήνα, που γιορτάζει σαράντα χρόνια έκδοσης, η ΗΧΩ διοργανώνει σήμερα 27 Απριλίου στις 5 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την ευγενή συνδρομή της Γραμματείας, ημερίδα με τίτλο “Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο αιώνα”.

Στην ημερίδα, που θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα γίνουν δύο πάνελ, με θέματα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κοινοτική Δομή της Ομογένειας: Η μετάβαση από τον 20ο στον 21ο Αιώνα» και «Η ελληνική παιδεία της Πόλης στον 21ο Αιώνα».

Στο πρώτο πάνελ, μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής και ο Σεβ. Μητρ. Προύσης και Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Ελπιδοφόρος, ενώ στο δεύτερο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαυρόγλου και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Τις συζητήσεις θα συντονίσουν ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης και ο δημοσιογράφος και εκδότης της Ηχούς Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Η Ηχώ θα κλείσει τους εορτασμούς των 40 χρόνων στις 5 Μαΐου με ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διαφορετικά στρογγυλά τραπέζια.

Την πρώτη από αυτές θα τιμήσει ως ομιλητής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο καθηγητής Αιχάν Ακτάρ, ενώ στη δεύτερη, μεταξύ των ομιλητών θα είναι Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι που θα συζητήσουν τον ρόλο του Τύπου στα ελληνοτουρκικά, όπως οι Παύλος Τσίμας, Γιώργος Βλαβιανός, Αντώνης Φουρλής και οι Μουράτ Γιετκίν και Μετέ Τσουμπουκτσού.

Τα στρογγυλά τραπέζια στην Κωνσταντινούπολη θα συντονίσουν ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλλος και ο εκδότης της εφημερίδας ΗΧΩ, Ανδρέας Ρομπόπουλος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ