Η Κρήτη στους 12 κορυφαίους προορισμούς διεθνώς

Το μοναδικό φυσικό κάλος της Κρήτης, η ιστορία της, τα μνημεία της, η ασφάλεια, η φιλοξενία της, η σπουδαία διατροφή της αλλά πάνω από όλα η αυθεντικότητα και γνησιότητα της είναι τα «δυνατά» πλεονεκτήματα του νησιού που προσελκύουν τα εκατομμύρια των τουριστών σε ετήσια βάση.

Αυτό έδειξε έρευνα της MRB Hellas που παρουσιάστηκε στη Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας πως η Κρήτη έχει πολλές ευκαιρίες και βρίσκεται μαζί με τις Βαλεαρίδες νήσους και την Αττάλεια στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε 12 προορισμούς διεθνώς.

Η έρευνα- που παράλληλα αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα της βραβευμένης διαφημιστικής καμπάνιας της Περιφέρειας-πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 σε 6 χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία και απάντησαν 600 άτομα 100 ανά χώρα.

Η έκθεση έδειξε ότι η Κρήτη ανάμεσα σε 12 ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού έρχεται σε προτιμήσεις στη πρώτη ή δεύτερη θέση, και βασικοί τουριστικοί της «αντίπαλοι» είναι η Βαλεαρίδες νήσοι και η Αττάλεια της Τουρκίας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αποτελεί τμήμα του έργου «Τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κρήτης» με αναδόχους της εταιρίες Lowe Athens και Encore.

Ο Διευθύνων σύμβουλος MRB Hellas Δημήτρης Μαύρος επεσήμανε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας: «Κεντρικό συμπέρασμα των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το νησί είναι γεμάτο ευκαιρίες. Η Κρήτη έρχεται στη πρώτη ή δεύτερη θέση σε σχέση με τις ανταγωνιστικές περιοχές, έχουμε πολλά κοινά σε σχέση με ποιές χώρες προσελκύουμε. Οι δυο περιοχές που έχουμε να ανταγωνιστούμε είναι η Βαλεαρίδες νήσοι και η Αττάλεια που μαζί με την Κρήτη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε 12 προορισμούς που έχουμε ανά τον κόσμο. Υπάρχουν ακόμα «κρυμμένοι» τομείς της Κρήτης όπως η γαστρονομία της, που μπορούμε να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Επίσης το φυσικό κάλος όπου πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερο. Η Κρήτη έχει αφηγήματα που οι τουρίστες περιγράφουν όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι την Κρήτη επιλέγουν οι γυναίκες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ανώτερη μόρφωση και κοινωνικοοικονομική τάξη. Αυτοί που επιλέγουν Κρήτη είναι νεώτερες ηλικίες από 25 έως 45 ετών κυρίως από Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία και στη 4η θέση η Γαλλία. Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί εμφανίζουν λίγο πιο συγκρατημένες δυναμικές αλλά και αυτοί αν γίνει το σωστό μάρκετινγκ θα ακολουθήσουν. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο κομμάτι της Ευρώπης ότι και αν σημαίνει αυτό κλιματολογικά αλλά και σε επίπεδο μοναδικότητας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι η έρευνα είναι ένα σημαντικό, αξιόπιστο «εργαλείο» που δείχνει την «χάραξη» της στρατηγικής που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπτυξη του τουρισμού της. Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο MRB Δημήτρη Α. Μαύρο παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Εντεταλμένου Συμβούλου τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρίας Κασωτάκη, του προϊσταμένου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης Νίκου Ζωγραφάκη, στελεχών της Περιφέρειας της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας «Encore» Ζένιας Γεωργιάδου του στελέχους της εταιρείας Ελένης Χανόγλου, και του γενικού διευθυντή της εταιρείας «Lowe» Θάνου Βλαχόπουλου.