Νέες αποκαλύψεις για την Κνωσό

Παρουσίαση έρευνας στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Σινσινάτι

Πλούσια σε εισαγωγές και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη   από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών ήταν η Κνωσός κατά την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1100 – 600 π.Χ.) σύμφωνα με προσφάτη έρευνα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι όχι ήταν ένα εντυπωσιακό κέντρπ της ελληνικής Εποχής του Χαλκού (μεταξύ 3500 και 1100 π.Χ.) αλλά ανέκαμψε από την κατάρρευση του κοινωνικο-πολιτικού συστήματος γύρω στο 1200 π.Χ., και γρήγορα μεγάλωσε και άνθισε σαν ένα κοσμοπολίτικο κέντρο του Αιγαίου και την Μεσόγειο.

O Αντώνης Κοτσώνας, Επίκουρος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, θα παρουσιάσει την έρευνα με την Κνωσό στην 117η ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και της κοινωνίας των Κλασικών Σπουδών που   πραγματοποιείται από τις 7 έως 10 Ιαν 2016 στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο κ. Κοτσώνας εξηγεί σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι ότι η Κνωσός, “γνωστή ως μια λαμπρή πόλη της ελληνικής Εποχής του Χαλκού,  τον ηγέτη της και το παλάτι του μυθικού βασιλιά Μίνωα και τον αινιγματικό λαβύρινθο,” ήταν το επίκεντρο του μινωικού πολιτισμού. Οι ερευνητές μελέτησαν την πόλη για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά πιο πρόσφατη έρευνα έχει επικεντρωθεί στην αστική ανάπτυξη της πόλης μετά την είσοδό της στην Εποχή του Σιδήρου τον 11ο αιώνα π.Χ., μετά την κατάρρευση των ανακτόρων την Εποχή του Χαλκού.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος “Κνωσός Αστικό Τοπίο Έργου” την τελευταία δεκαετία έχει ανακτηθεί μια μεγάλη συλλογή από κεραμικά και αντικείμενα που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου. Τα ευρήματα βρίσκονται σε μια εκτεταμένη περιοχή που ήταν προηγουμένως ανεξερεύνητη. Όπως λέει οκ. Κοτσόνας αυτή η έρευνα έδειξε σημαντική αύξηση στο μέγεθος του οικισμού κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, αλλά και αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των εισαγωγών που προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα, Κύπρος, Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Σαρδηνία και τη δυτική Μεσόγειο .

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή στο Αιγαίο περίοδο που να είχε μια τέτοια ροή εισαγωγών», λέει ο κ. Κοτσόνας. Οι εισαγωγές περιλαμβάνουν χαλκό και άλλα μέταλλα, κοσμήματα και στολίδια, καθώς και κεραμική. Προσθέτει δε ότι η πλειοψηφία των υλικών, που ανακτώνται από τάφους, παρέχουν μια γεύση του πλούτου που είχε η κοινότητα, διότι σύμβολα του καθεστώτος θάβονταν μαζί με το νεκρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, σε λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης, φαίνεται ότι αυτή ήταν μια πυρηνοποιημένα, μάλλον Πυκνός οικισμό που εκτείνεται πάνω από τον πυρήνα της κοιλάδας Κνωσού, τουλάχιστον από τις ανατολικές πλαγιές του λόφου της ακρόπολης στα δυτικά μέχρι τον ποταμό Καίρατος, και από το ρεύμα Vlychia στα νότια μέχρι το μέσον περίπου μεταξύ του μινωικού ανακτόρου και της Κεφάλας λόφο. ”

Η παρουσίαση αποτελεί μέρος του προγράμματος “Long-Term Urban Dynamics at Knossos: The Knossos Urban Landscape Project, 2005-2015.”. ” Ο κ. Κοτσώνας είναι σύμβουλος στο έργο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην καταγραφή των στοιχείων της κοιλάδα της Κνωσού που τεκμηριώνουν την ανάπτυξη του τόπου από το 7000 π.Χ., στις αρχές του 20ου αιώνα. Το έργο είναι μια ερευνητική συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα.