Ο ελληνικός κόσμος μέσα από ρωσικές πηγές

«Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές» το βιβλίο της δ/ντριας του ΚΕΠ, διδάκτορος ιστορίας Θεοδώρας Γιαννίτση, θα παρουσιασθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στην Αθήνα.

Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του λευκώματος-καταλόγου “Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα Αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε ελληνική και ρωσική γλώσσα.

«Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)» αποτελεί επανέκδοση του προσφάτως βραβευθέντος βιβλίου της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Θεοδώρας Γιαννίτση. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ρωσική, ελληνική), γεγονός που ανταποκρίνεται και στις παιδαγωγικές-εκπαιδευτικές σκοπιμότητες του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.).

Η εν λόγω μονογραφία της Θεοδώρας Γιαννίτση εκδόθηκε δύο φορές στη Ρωσία (2001 και 2002) και αναφέρεται στη μελέτη της διαδικασίας διαμόρφωσης της ελληνικής εθνικής συνείδησης κατά την ως άνω δηλωμένη περίοδο. Αξιοποιώντας αρχειακό υλικό, αναξιοποίητο μέχρι τούδε, για τη δράση της ελληνικής ομογένειας στη Νότια Ρωσία, καθώς και απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών, που επισκέφθηκαν τον ελληνικό κόσμο τη δεδομένη περίοδο, η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει τη διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης, ταυτότητας των Ελλήνων, τον δείκτη προσαρμογής και αφομοίωσής τους στην πραγματικότητα του Νότου της Ρωσίας, καθώς και το βαθμό ενσωμάτωσής τους στις διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια, αλλά και την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων, περιέχει δε πλούσιο ηθογραφικό υλικό για το ιστορικό-πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο του ελληνικού κόσμου κατά τη δεδομένη περίοδο.

Απευθύνεται σε ιστορικούς, νεοελληνιστές, ειδικούς σε ζητήματα εθνικών σχέσεων, εθνικής συνείδησης, καθώς και σε όλους, όσους ενδιαφέρουν οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Το συγκεκριμένο πόνημα βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της Θεοδώρας Γιαννίτση, που υποστηρίχθηκε το Δεκέμβριο του 2000 στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», υπό την εποπτεία της καθηγήτριας, σημαίνουσας Ελληνίστριας, Τατιάνας Νικίτινα, βραβεύθηκε δε στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Όμηρος 2017», με το τιμητικό Β΄ βραβείο στην κατηγορία επιστημονική εργασία.

Ο Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Όμηρος 2017» δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ «Επιστροφή στις Μούσες» (Αθήνα, Τήνος, 22-29 Σεπτεμβρίου 2017), το οποίο διοργανώθηκε από το Διεθνές Λογοτεχνικό Περιοδικό «9 Μούσες», τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη και αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, του Πανελλαδικού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τήνου, της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Συγγραφέων, του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα Αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας»

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης τον Οκτώβριο 2017 της επετείου των 190 ετών του ιστορικού αυτού γεγονότος, της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, οι επίσημοι εορτασμοί του οποίου έλαβαν χώρα στον γραφικό κόλπο του Ναυαρίνου (Πύλου), το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) σε συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, προχώρησε στην επανέκδοση του δίγλωσσου λευκώματος-καταλόγου «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (πρώην βιβλιοθήκης «Lenin»)» σε σύνταξη και επιμέλεια Γιούρι Κβασνίν, Θεοδώρα Γιαννίτση.

, το οποίο πρωτοεκδόθηκε ε προ 10ετίας, με την ευκαιρία διεξαγωγής ομώνυμης έκθεσης και επιστημονικής ημερίδας στην καρδιά της Μόσχας, στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας (23-30 Οκτωβρίου 2007).

Την έκδοση προλογίζει ο μεγάλος Ρώσος Ελληνιστής, που πρόσφατα απεβίωσε, καθηγητής, ακαδημαϊκός Γκριγκόριι Αρς.