Παγκόσμιος Πρωταθλητής για δεύτερη φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας

Λευτέρης Πετρούνιας

Αήτητος και με μια ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στους κρίκους.

Παγκόσμιος πρωταθλητής για δεύτερη φορά στέφθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ, εκεί όπου έχουν γραφτεί κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της παγκόσμιας γυμναστικής, ο Λευτέρης Πετρούνιας ζει νέες στιγμές δόξας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης.

Ο 27χρονος έλληνας πρωταθλητής επικράτησε έναντι των αντιπάλων του και παρέμεινε ανίκητος για ενάμιση χρόνο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Μαζί με τον δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του στους κρίκους, κατόρθωμα που έχουν πετύχει μόλις οκτώ αθλητές από τη γέννηση του θεσμού το 1903, ο Πετρούνιας κατέκτησε την συνολικά έβδομη διαδοχική νίκη του που αποτελεί προσωπικό ρεκόρ, αλλά και την ισοφάριση του επιτεύγματος του Βλάση Μάρα, του μοναδικού Έλληνα που έχει δύο χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης χάρη στους αλλεπάλληλους θριάμβους του στο μονόζυγο τη διετία 2001-2002.

Με τη νίκη στο Μόντρεαλ ο Πετρούνιας διατηρεί το αήττητο σερί που άρχισε τον Απρίλιο του 2016 και περιλαμβάνει έξι διαδοχικές νίκες στους ισάριθμους αγώνες που έλαβε μέρος. Η τελευταία φορά που ηττήθηκε ήταν στις 18 Απριλίου 2016, στο προ-Ολυμπιακό test event του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου κατέλαβε τη 2η θέση, πίσω από τον Βραζιλιάνο «οικοδεσπότη» και Ολυμπιονίκη του 2012 Αρτούρ Ζανέτι.

Έκτοτε παραμένει ανίκητος και πανηγύρισε διαδοχικούς θριάμβους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βέρνης (Μάιος 2016), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο (Αύγουστος 2016), στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2017), στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού (Μάρτιος 2017), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κλουζ (Απρίλιος 2017) και στο Τσάλεντζ Καπ του Παρισιού (Σεπτέμβριος 2017).

Όμως, και πριν από το test event του Ρίο τον Απρίλιο του 2016, πάλι ήταν αήττητος για έξι συνεχόμενους αγώνες.

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη βρίσκεται ήδη σε ένα «κλειστό κλαμπ», καθώς έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στις τρεις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και είναι ο ένας από τους μόλις πέντε γυμναστές που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τίτλο στους κρίκους μέσα στην ίδια χρονιά.

Ένα τέτοιο «νταμπλ» έχουν πετύχει ο Σοβιετικός Αλεξάντερ Ντιτιάτιν (1979), ο επίσης Σοβιετικός Ντμίτρι Μπιλοζέρτσεφ (1983), ο Ιταλός Γιούρι Κέκι (1994 και 1996) και ο Ολλανδός Γιούρι Φαν Χέλντερ (2005). Ο Πετρούνιας το πέτυχε αυτό το 2015 στο Ευρωπαϊκό του Μονπελιέ και στο Παγκόσμιο της Γλασκόβης και στοχεύει φέτος να επαναλάβει το κατόρθωμα για δεύτερη φορά

Ο κάτοχος του Ολυμπιακού, του παγκόσμιου, του ευρωπαϊκού (τρεις φορές) και του Μεσογειακού τίτλου στους κρίκους, ο οποίος είχε πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,30 αλλά και την πιο «καθαρή» εκτέλεση από όλους κάθε φορά, ήταν ο κορυφαίος του προκριματικού με 15,400 βαθμούς.

Πίσω του, την προνομιούχο οκτάδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία, 15,333 β.), Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία, 15,033 β.), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία, 14,966 β.), Λιου Γιανγκ (Κίνα, 14,800 β.), Κόρτνεϊ Τάλοχ (Βρετανία, 14,766 β.), Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία, 14,733 β.), Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία, 14,700 β.).

Βάσει κλήρωσης ο πρωταθλητής του Γ.Α.Σ. Ειρήνη Περιστερίου αγωνίσθηκε προτελευταίος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ.