Προστάτης της Προεδρικής Φρουράς ανακηρύχθηκε ο Άγιος Γεώργιος «Φουστανελάς»

Προεδρική Φρουρά

Σε Προστάτη Άγιο της Προεδρικής Φρουράς ανακηρύχθηκε ο Άγιος Γεώργιος  Ιωαννίνων επονομαζόμενος και «Φουστανελάς»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, ανήμερα του εορτασμού της μνήμης του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς στην Ηρώδου Αττικού .

Προεδρική Φρουρά Προστάτης Άγιος

Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στον οικισμό Τσούρχλι, που σήμερα ονομάζεται Άγιος Γεώργιος Γρεβενών του ομώνυμου νομού, από φτωχούς γονείς αγρότες. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός και αναζήτησε εργασία στα Ιωάννινα, όπου έγινε ιπποκόμος («σεϊτζής») του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν Πασά, όπου παρέμεινε για μία οκταετία.

Προεδρική Φρουρά Προστάτης Άγιος

Το 1836 αρραβωνιάστηκε την Ελένη, μια νεαρή ευσεβή Γιαννιώτισσα, αλλά την ημέρα των αρραβώνων του συκοφαντήθηκε από έναν Οθωμανό Χότζα ότι είχε εξισλαμιστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και επανήλθε στην ορθόδοξη πίστη. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο όπου ερωτηθείς σχετικώς, ο Γεώργιος απάντησε ευθαρσώς ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μετά την ομολογία του αυτή και τη δίκη αφέθηκε ελεύθερος.

Προεδρική Φρουρά Προστάτης Άγιος