Πόσο θα κοστίσει το Brexit στην επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας

Η αρχαιολογία οι κλασικές σπουδές και η πληροφορική θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το Brexit  όσον αφορά τη χρηματοδότηση σύμφωνα με έκθεση τεσσάρων Ακαδημιών στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) δεν θα έχει εξίσου σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σοβαρότερα αναμένεται να πληγούν οι τομείς που εξαρτώνται περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτοί είναι η αρχαιολογία (το 38% της συνολικής χρηματοδότησής της προέρχεται από την ΕΕ), οι κλασικές σπουδές (33%) και η πληροφορική (30%).

Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας κοινής έκθεσης των τεσσάρων Ακαδημιών της Βρετανίας (Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, Βρετανική Ακαδημία, Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής και Βασιλική Εταιρεία), η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ για πρώτη φορά αποκαλύπτει πόσα ακριβώς χρήματα θα χάσει κάθε επιστημονικός-ερευνητικός τομέας της χώρας, μετά την «αναχώρηση» από την ΕΕ.

Από τους 15 τομείς που έως τώρα βασίζονται περισσότερο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι μισοί περίπου (οι επτά) αφορούν τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες, ενώ μόνο δύο τις φυσικές επιστήμες.

Σε απόλυτους αριθμούς -και όχι ποσοστιαία- τη μεγαλύτερη ετήσια χρηματοδότηση παίρνει η ιατρική (120 εκατ. λίρες) και ακολουθούν οι βιοεπιστήμες (91 εκατ. λίρες), η φυσική (55 εκατ. λίρες) και η χημεία (55 εκατ. λίρες).

Όμως, όλοι αυτοί οι τομείς έχουν παράλληλη χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (κρατικές και ιδιωτικές), συνεπώς δεν θα «νιώσουν» τόσο τις επιπτώσεις του Brexit, όσο οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, που πιο δύσκολα βρίσκουν εναλλακτική χρηματοδότηση.

Aξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου , 150 πανεπιστημιακοί μεταξύ τω οποίων και ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε επιστολή τους στοςυ Times ανέφεραν ότι «θα ήταν καταστροφή για την επιστήμη και τα βρετανικά πανεπιστήμια αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ», προκαλώντας «μια απώλεια της ελευθερίας μετακίνησης των επιστημόνων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης». Ανέφεραν ότι η επιστήμη είναι απαραίτητη για την ευημερία της Βρετανίας μακροπρόθεσμα και ότι η συμμετοχή της στην ΕΕ αύξησε τις χρηματοδοτήσεις για την επιστημονική έρευνα και επέτρεψε στη χώρα να προσελκύσει ευρωπαίους επιστήμονες.

Οι περισσότεροι από 150 που υπέγραφαν την επιστολή την επιστολή είναι μαθηματικοί, μηχανικοί και οικονομολόγοι του Κέμπριτζ, μέλη της βρετανικής Royal Society.