Στον Λεωνίδα Καβάκο το βραβείο Léonie Sonning 2017

Στον Έλληνα βιολονίστα η ύψιστη μουσική διάκριση της Δανίας 

Ο Λεωνίδας Καβάκος ο σπουδαίος Έλληνας βιολονίστας είναι ο νικητής του  περίφημου βραβείου Léonie Sonning για το 2017 που αποτελεί την ύψιστη μουσική διάκριση στην Δανία.

«Ο Λεωνίδας Καβάκος ερμηνεύει με μοναδική μουσική κατανόηση και κύρος αριστουργηματικά έργα τόσο των Μπαχ και Μότσαρτ, όσο και κορυφαίων δημιουργών του 20ου αιώνα. Η προσωπικότητά του, η δεξιοτεχνία του, ο ειλικρινής και άμεσος τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τη μουσική, τον κάνουν να ξεχωρίζει ως καλλιτέχνης σπάνιου διαμετρήματος» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Esben Tange κατά την ανακοίνωση του βραβείου την Τετάρτη το βράδυ.

Μεταξύ των νικητών του βραβείου Léonie Sonning είναι οι Γεχούντι Μενουχίν (1972), Ισαάκ Στερν (1982), Άν Σοφί Μούτερ (2001), Μστισλάβ Ροστροπόβιτς (1981), Μπέντζαμιν Μπρίτεν(1968), Λέοναρντ Μπερνστάιν (1965) και Ιγκόρ Στραβίνσκι (1959).

Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο πέμπτος βιολιονίστας που παίρνει το βραβείο στην ιστορία του θεσμού με πρώτο τον Γιεχούντι Μενουχίν το 1972.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 1959 σ΄έναν διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη, μαέστρο μουσικό ή τραγουδιστή και είναι χρηματικό 80.000 ευρώ που καταβάλλονται από την Ακαδημία της Δανίας.

Η απονομή θα γίνει στην Κοπεγχάγη στις 12 Ιανουάριου 2017 σε ειδική συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας με διευθυντή τον Φάμπιο Λουίζι και τον Λεωνίδα Καβάκο να ερμηνεύει έργα Μπαχ, Μπεργκ, Μπραμς.

Ο Λεωνίδας Καβάκος θα δώσει επίσης παραστάσεις και σειρά σεμιναρίων στα πλαίσια ενός φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί εκείνες τις μέρες στην Κοπεγχάγχη

Ο Έλληνας βιολονίστας έχει μεταξύ άλλων τιμηθεί με  το βραβείο του «Καλύτερου Μουσικού της Χρονιάς», στο Gramophone Awards στο Λονδίνο το 2014 ενώ έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας του Ζάλτσμπουργκ και επισκέπτης μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης.