Τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας μελετούν την Όσσα

Όσσα

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων –μαθημάτων, εργαστηρίων το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΒΣΑΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) (υπεύθ. Καθηγήτρια: Δρ Αρχιτέκτων Ελένη Γαβρά), το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) (υπεύθ. Επίκ. Καθηγήτρια: Ζωή Γοδόση – σε συνεργασία με την Επίκ. Καθηγήτρια, του ιδίου τμήματος, Σοφία Παπαδοπούλου) με την υποστήριξη και συνεργασία του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», διοργανώνουν επίσκεψη – γνωριμία των φοιτητών και των καθηγητριών τους στον ορεινό οικισμό της Όσσας, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή το μάθημα «Χώρος & Πολιτισμός (Βαλκάνια, Αν. Ευρώπη και Μέση Ανατολή)» που είναι σε εξέλιξη αυτό το εξάμηνο στο Τμήμα ΒΣΑΣ του ΠΑ.ΜΑΚ. Ειδικότερα για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος εστιάζει στην εμβάθυνση σε συγκεκριμένο παράδειγμα αναφοράς (case study) που είναι η Όσσα Λαγκαδά!

Η εμβάθυνση αυτή θα γίνει από τους φοιτητές κατά ομάδες, με την καθοδήγηση της διδάσκουσας και με τη βοήθεια του Συλλόγου Οσσαίων και των κατοίκων της Όσσας. Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν οι φοιτητές αφορούν τον Χώρο και το Περιβάλλον, την Ιστορία-Λαογραφία και τον Πολιτισμό, την Οικονομία και τις Επαγγελματικές Δραστηριότητες, το Οικιστικό και Αρχιτεκτονικό Απόθεμα, τον Σχεδιασμό, Ανάλυση και Προτάσεις Ανάπτυξης για τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν δημόσια και παράλληλα θα «τροφοδοτήσουν» τη δημιουργία εικαστικής διερεύνησης και παρέμβασης στον οικισμό από φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Π.Δ.Μ. (Φλώρινας).