Την Όπερα του ‘Οσλο …. “αναλαμβάνει” η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την συντήρηση της Όπερας του Όσλο αναλαμβάνει κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Σχολή Αριτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. αλλά και η ελληνική εταιρεία NanoPhos SA.

Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Σύγχρονης Δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με Διευθύντρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νόνη Μαραβελάκη και βασική ερευνήτρια την Δρ. Χρυσή Καπριδάκη, συμμετέχει σε κοινοπραξία που κέρδισε διεθνή διαγωνισμό με θέμα: « Όπερα του Όσλο: ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και προτάσεις για συντήρηση και προστασία του εξωτερικού τμήματος της Όπερας από μάρμαρο της Carrara».

Το Oslo Opera House είναι ένα σύγχρονο διατηρητέο κτήριο. Το έργο για το 2015-2016 υλοποιείται σε συνεργασία με την Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Statsbygg), για περίπου 23 000 m² εξωτερικών όψεων και οροφής της Όπερας διακοσμημένα από μάρμαρο Carrara. Η κοινοπραξία εκτός από το Εργαστήριο του ΠΚ περιλαμβάνει τις νορβηγικές εταιρείες Betong Consult AS και Surfa Products Scandinavia AS, την ελληνική εταιρεία NanoPhos SA και το Εργαστήριο Υλικών και Μεθόδων Συντήρησης Έργων Τέχνης του Τμήματος Χημείας του Πολυτεχνείου του Μιλάνο.

Στο έργο από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο Καθηγητής κ. Ν. Καλλίθρακας-Κόντος, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Σοφία Τζανάκη και Καλή Καπετανάκη και ο επί πτυχίω φοιτητής της Σχολής Αντώνης Θεολογίτης.