Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει σε Παρίσι και Μπολώνια

Η Ελλάδα έδωσε φέτος το «παρών» στην 37η διεθνή έκθεση βιβλίου της γαλλικής πρωτεύουσας (Livre Paris) που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών και τιμώμενη χώρα το Μαρόκο.

Τη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας είχε αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το ελληνικό βιβλιοπωλείο Δεσμός, που εδρεύει στο Παρίσι.

Το εθνικό περίπτερο παρουσίασε περισσότερους από 100 τίτλους ελληνικών βιβλίων που έχουν εκδοθεί στη Γαλλία, σύγχρονης κυρίως λογοτεχνίας αλλά και εκδόσεις ιστορίας, πολιτικής, κοινωνιολογίας, αρχαιοελληνικής γραμματείας κά.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Έκθεση το ΕΙΠ διοργανώνει συζήτηση με θέμα:

«Η ελληνική λογοτεχνία στα χρόνια της κρίσης»

Δύο έλληνες συγγραφείς, η Ρέα Γαλανάκη και ο Γιάννης Τσίρμπας που έχουν αποτυπώσει με την πένα τους τη νέα πραγματικότητα της Ελλάδας της κρίσης, συζητούν με τους μεταφραστές ελληνικής λογοτεχνίας Loic Marcou και Michel Volkovitch.

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν ο Γιάννης Μαυροειδάκος, εκδότης-διευθυντής του περιοδικού «Δεσμός» και η λογοτεχνική πράκτορας Κατερίνα Φράγκου. [Livre Paris, αίθουσα Salle Pégase, Σάββατο 25/3, ώρα 18:00-19:00]

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα τελευταία βιβλία των δύο προσκεκλημένων ελλήνων συγγραφέων που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα στη Γαλλία:

-Η άκρα ταπείνωση, της Ρέας Γαλανάκη (Καστανιώτης 2015) που κυκλοφόρησε το 2016 από τον εκδοτικό οίκο Editions Galaade, με τίτλο L’Ultime Humiliation.

– Η Βικτώρια δεν υπάρχει, του Γιάννη Τσίρμπα (Νεφέλη 2013) που κυκλοφόρησε το 2016 από τον εκδοτικό οίκο Quidam Éditeur με τίτλο Victoria n’existe pas.

 Συναντήσεις

Από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Μαρτίου, οι επισκέπτες του Ελληνικού Περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέες και παλιότερες εκδόσεις, να αγοράσουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να συναντήσουν από κοντά τους συγγραφείς:

–           Τον ποιητή Κωνσταντίνο Παϊτέρη, που θα παρουσιάσει τις μεταφράσεις του στην ποίηση των Οδ. Ελύτη, Ν. Εγγονόπουλου και Ν. Βαλαωρίτη την Παρασκευή 24/3, 3:00-6:00 μ.μ.

–           Τους συγγραφείς Βασίλη Αλεξάκη, Ρέα Γαλανάκη και Γιάννη Τσίρμπα που θα υπογράψουν τις πρόσφατες εκδόσεις των βιβλίων τους στα γαλλικά, το Σάββατο 25/3, 3:00-6:00 μ.μ.

–           Τον φιλέλληνα ιστορικό Olivier Delorme, συγγραφέα του τρίτομου έργου La Grèce et les Balkans, (Gallimard 2013), που παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της χώρας μέσα στο γεωπολιτικό της περιβάλλον, από το Βυζάντιο μέχρι τις μέρες μας, την Κυριακή 26/3, 3:00-6:00 μ.μ.

Την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης το Ελληνικό Περίπτερο θα υποδεχθεί τους προσκεκλημένους με ελληνικά κρασιά και μεζέδες, με την ευγενική χορηγία του ελληνικού εστιατορίου Maison Mavrommatis.

Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου Μπολόνιας (3-6 Απριλίου 2017)

 

Στην κορυφαία για τις παιδικές εκδόσεις Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μπολόνιας θα συμμετάσχει από τις 3 έως τις 6 Απριλίου η Ελλάδα, με Εθνικό Περίπτερο που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ελληνικό περίπτερο (32τ.μ.) θα φιλοξενήσει εννέα ελληνικούς εκδοτικούς οίκους: ΑΓΚΥΡΑ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΜΙΝΩΑΣ, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΝΕΦΕΛΗ, ΠΑΤΑΚΗΣ, τα λογοτεχνικά πρακτορεία Ersilia και Iris και το Ελληνικό τμήμα IBBY-Κύκλος ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Στις προθήκες του περιπτέρου θα παρουσιαστούν οι ενότητες: Νέες εκδόσεις, Μεταφρασμένα παιδικά βιβλία, Κρατικά βραβεία, παρουσίαση και προβολή των δύο ελλήνων υποψηφίων για το Βραβείο Xανς Κρίστιαν Άντερσεν 2017: των Βαγγέλη Ηλιόπουλου (υποψήφιου για συγγραφή) και Χρήστου Δήμου (υποψήφιου για εικονογράφηση). Οι υποψήφιοι από την Ελλάδα επιλέγονται και προτείνονται από το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Θα φιλοξενηθεί, επίσης, έκθεση ελλήνων εικονογράφων με θέμα «Ήλιοι του Νότου» με την παρουσίαση είκοσι περίπου έργων. Η έκθεση αυτή, στην ολοκληρωμένη μορφή της, θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (11-14/5/2017), στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Εκδήλωση για την προβολή των ελληνικών υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Xανς Κρίστιαν Άντερσεν 2017 οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το ελληνικό ΙΒΒΥ, την Τρίτη 4/4, ώρα 18:00 και με τίτλο: «Μια φορά κι ένα καιρό, ένα ψάρι, ένας ποντικός και ο συγγραφέας τους». Θα συμμετάσχουν ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η μεταφράστριά του στα ιταλικά Βασιλική Νίκα. Θα ακολουθήσει εργαστήριο εικονογράφησης για παιδιά με την εικονογράφο τού Βιβλιοπόντικα, Chiara Fedele.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εκτός του εκθεσιακού χώρου, στη βιβλιοθήκη Mediateca di San Lazzaro με προσκεκλημένους το ευρύ δίκτυο μελών της βιβλιοθήκης, την ελληνική κοινότητα Μπολόνιας και το ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Πάρμα.

[Με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Εμίλια-Ρομάνια και της δημοτικής βιβλιοθήκης Mediateca di San Lazzaro].