Φθηνότερα εισητηρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το χειμώνα

Φθηνότερα εισητήρια έως και 50% κατά τους χειμερινούς μήνες και και ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή του μήνα για το ίδιο διάστημα   σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σχεδιάζει το υπουργείο πολιτσμού στο πλαίσιο της   αναδιοργάνωσης και επανακαθορισμόυ της τιμολογιακής πολιτικής .

Στην κατεύθυνση αυτή, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, εξετάστηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι νέες τιμές εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της χώρας. Τη νέα τιμολογιακή πολιτική επεξεργάστηκε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων καθώς και η αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κατηγοριοποιήθηκαν, βάσει επιστημονικών και οικονομoτεχνικών κριτηρίων. Οι τιμές εισιτηρίων ανά ομάδα προσδιορίστηκαν ορθολογικά σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα τιμολόγια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, μέσω της οποίας, με ένα εισιτήριο, θα είναι δυνατή η επισκεψιμότητα σε περισσότερους χώρους, στην ίδια περιοχή. Η επεξεργασία θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Για τις νέες τιμές εισιτηρίων θα εκδοθεί η από νόμου προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016 ή και νωρίτερα.

Αναλυτικότερα:

  • * Για πρώτη φορά, προβλέπεται καθολική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων -τόσο των κανονικών όσο και των μειωμένων- της τάξης του 50%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο.
  • * Μέσω του ενιαίου αντιτίμου, του οποίου η τιμή θα προσδιοριστεί σύντομα, το μέτρο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με αντίτιμο ακόμα και χαμηλότερο από τις ισχύουσες τιμές.
  • * Για το ίδιο διάστημα (δηλαδή από Νοέμβριο έως και Μάρτιο), θα προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.
  • * Οι παροχές αυτές ανταποκρίνονται στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν κίνητρο για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού την περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας, τονώνοντας τον χειμερινό τουρισμό.
  • * Επίσης, προωθείται ρύθμιση που θα εντάξει τους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου.
  • * Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με δυνατότητα προαγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταγραφή των εισιτηρίων και ταυτόχρονα μειώνοντας το διοικητικό κόστος.
  • * Στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλει και η προωθούμενη αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και η αναβάθμιση των δομών και των μηχανισμών του.
  • * Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προγραμματίζονται δράσεις προβολής των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Οι νέες τιμές εισιτηρίων εντάσσονται στην εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της προσέλευσης επισκεπτών.

Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το 2016, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η δυνατότητα προσέλευσης σε ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.