Φωτοβολταϊκό “δέντρο” στα Τρίκαλα

Παραγωγή ενέργειας για τη φόρτιση κινητών και ηλεκτρικών αμαξίδιων

 

Ένα φωτοβολταϊκό “δέντρο” στην κεντρική πλατεία της πόλης, τοποθέτησε ο δήμος στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογική καινοτομία, υπέρ ατόμων με αναπηρία, αλλά και με λύσεις για τους πολίτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Μια κατασκευή, που όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, που προσομοιάζει με δέντρο και στα “κλαδιά” του φέρει ως καρπούς, φωτοβολταϊκά πάνελ.

Πρόκειται μια κατασκευή με διπλό στόχο ΄όπως τονίζεται από τον Δήμο : Ο ένας, είναι η παραγόμενη ενέργεια να μεταφέρεται στα “κλαδιά” και να δίνεται φως μέσω των λαμπτήρων led που φέρει το δέντρο. Ο δεύτερος, είναι η χρήση της ενέργειας αυτής για τη φόρτιση κινητών και ηλεκτρικών αμαξιδίων που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία.

Και οι δύο αυτές εφαρμογές προσαρμόζονται σε παγκάκια που βρίσκονται σε προστατευμένο δάπεδο κάτω από το δέντρο και ταυτοχρόνως δίνουν την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να ξεκουραστεί. Παράλληλα, μία οθόνη αφής, τοποθετημένη στον κάτω μέρος του “κορμού” του δέντρου επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να βρουν σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα κλήσης μέσω διαδικτύου του Skype ή ακόμη και να φωτογραφηθούν στο “δέντρο”. Το φωτοβολταϊκό δέντρο είναι κατασκευή του τρικαλινού Θανάση Ντιντή.

Φωτογραφία EUROKINISSI