Ευκαιρίες σε 8 κλάδους για επενδύσεις στο Πακιστάν

Συνάντηση στο ΕΒΕΑ με την 1η Επιχειρηματική Αποστολή από το Πακιστάν

Συνάντηση στο ΕΒΕΑ με την 1η Επιχειρηματική Αποστολή από το Πακιστάν

Υποδομές. ενέργεια , υγεία, τηλεπικοινωνίες , άμυνα και ασφάλεια , λιανεμπόριο και υπηρεσίες είναι οι τομείς διττού ενδιαφέροντος για εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση και τις B2B επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΒΕΑ   στα πλαίσια της 1ης Επιεχειρηματικής Αποστολής από το Πακιστάν που διοργάνωσε το Ελληνο – Πακιστανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχοντας την στήριξη της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηριών του Πακιστάν.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μπράχος επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό. Η συμφωνία με τα Σκόπια μετά από 27 χρόνια ανοίγει τον δρόμο για την δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά των Βαλκανίων και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να γίνει κόμβος για τις επιχειρήσεις στην Ν.Α Ευρώπη τόνισε ο κ. Μπράχος. Παράλληλα σημείωσε ότι αποτελεί τη βάση για νέες οικονομικές σχέσεις και δημιουργεί ευκαιρίες συνεργασίας σε ΑΠΕ, τρόφιμα και άμυνα.

Ο κ. Μιχάλης Κανδαράκης μέλος του Δ.Σ του ΕΒΕΑ έκανε μια σύντομη παρουσίαση στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο έναντι του Πακιστάν. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Πακιστάν ανήλθαν σε 20,61 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ παράλληλα οι εισαγωγές από το Πακιστάν αυξήθηκαν ελαφρώς ανερχόμενες σε 56,98 εκατ. ευρώ.

Ο πρέσβης του Πακιστάν στην Αθήνα κ. Khalid Usman Qaiser στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα κοινά σημεία των δύο χωρών και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία των επαφών που έχει η επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος και ιδρύτρια του Ελληνο- Πακιστανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κα Μαρία – Ρουμπίνα Μαρκοπούλου τόνισε ότι το το Πακιστάν εξελίσσεται τώρα σε ένα σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κόμβο, και παρουσίασε αναλυτικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ανά τομέα δραστηριότητας στο Πακιστάν:

Υποδομές

Η μαζική αγορά είναι σχετικά χαμηλής τεχνολογίας και υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στις δραστηριότητες υποδομής.

Λιανεμπόριο

Το λιανικό εμπόριο του Πακιστάν αλλάζει. Μια αυξανόμενη μεσαία τάξη επιθυμεί πρόσβαση σε δυτικά αγαθά.

Ορισμένες μεγάλες δυτικές μάρκες   έχουν καθιερώσει επιτυχώς επιχειρήσεις μέσω franchises όπως Carrefour και η φαρμακευτική εταιρεία.

Υπηρεσίες

Οι ευκαιρίες στον τομέα των υπηρεσιών περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, και προγράμματα κατάρτισης.

Υγεία

Η υγεία ως τομέας προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, από τη δημιουργία διαγνωστικών εργαστηρίων και νοσοκομείων αλλά και σε εκπαιδευτικούς / ερευνητικούς δεσμούς με τις τοπικές ιατρικές σχολές.

 

Τηλεπικοινωνίες

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπάρχει ταχεία ανάπτυξη, ωστόσο οι υποδομές δεν μπορούν ακόμη να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Το Πακιστάν κατατάσσεται στις πρώτες δέκα χώρες του κόσμου όσον αφορά τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, με πάνω από 130 εκατομμύρια συνδέσεις σήμερα στην αγορά. Υπάρχουν ευκαιρίες για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, λογισμικό χρέωσης, υπηρεσίες δεδομένων κ.λπ.

Ενέργεια

Η ενέργεια είναι ένας άλλος τομέας όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, για ΣΔΙΤ.

Το Πακιστάν διαθέτει μεγάλα αποθέματα άνθρακα, χαλκού, αλατιού, χρυσού, άλλων πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών κ.λπ. που απαιτούν ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία

Άμυνα και ασφάλεια

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προμήθειες στον τομέα της άμυνας αφού το Πακιστάν έχει τον 7ο μεγαλύτερο στρατό .

Το τοπίο ασφαλείας του Πακιστάν είναι γεμάτο από ευκαιρίες όσον αφορά την τεχνολογία Safe City, τον εξοπλισμό ανίχνευσης, την εκπαίδευση ασφαλείας κ.λπ.

Τέλος εκτός από τα παραπάνω   τομείς ευκαιρίες υπάρχους και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη διύλιση πετρελαίου, την παραγωγή ηλεκτρισμού, τις εκδόσεις, τις βιομηχανικές χημικές ουσίες, τα λιπάσματα κ.α κατέληξε η κα Μαρκοπούλου.

Συνάντηση στο ΕΒΕΑ με την 1η Επιχειρηματική Αποστολή από το Πακιστάν

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηριών του Πακιστάν κ. Arfan Yoysaf παρουσίασε τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και τους κλάδους και επεσήμανε την μοναδικότητα και το ξεχωριστό ντιζαϊν των πακιστανικών προϊόντων σε υφασμάτα, έπιπλα και δερμάτινα είδη. Αναφέρθηκε επίσης στους τομείς της ενέργειας των κατασκευών, των φαρμάκων που μπορούν να αποτελέσουν το πεδίο ευρύτερης συνεργασίας και ανάπτυξης των εξαγωγών.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο κ. Ιωάννης Τζεν πρώην προέδρος του ΠΣΕ, ο κ. Νίκος Στάμου από το Enterprice Greece για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.