1700 αναρριχητές στο  5ο “Athens Fyli Climb Fest”  στην Πάρνηθα

5ο “Athens Fyli Climb Fest

 

Οι δυνατότητες της νοτιοδυτικής Πάρνηθας στον εναλλακτικό τουρισμό αναμένεται να αναδειχθούν και πάλι μέσα από το φεστιβάλ όπου αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1700 αναρριχητές από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να αγωνισθούν στα 26 αναρριχτικά πεδία που διαθέτει η περιοχή.

Το 5ο “Athens Fyli Climb Fest” διοργανώνεται και φέτος από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Π.Ο.Σ.) Φυλής, σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής στις 13 και 14 Απριλίου 2019, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχηση.

«Ο Δήμος Φυλής σας προσκαλεί με το Σύνθημα ‘Επιλέγω Φυλή’, να γνωρίσετε το μοναδικό τοπίο της Πάρνηθας, γεμάτο πράσινο με πάρκα και δάση, ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες γεμάτες αδρεναλίνη, αλλά και εξαιρετικό για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια, όπου θα βρείτε γαλήνη, μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο Δήμος και οι επαγγελματίες του τουρισμού σας περιμένουν να σας εξυπηρετήσουν με συνέπεια και αίσθημα φιλοξενίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς κατά την διάρκεια της παρουσίασης του φεστιβάλ.

Η ενταντελμένη σύμβουλος τουρισμού της περιφέρειας Αττικής κ. Ελένη Δημοπούλου επεσήμανε ότι η Φυλή αποτελεί έναν νέο τουριστικό πόλο για την Αττική ο οποίος κάνει τα πρώτα δειλά βήματα με θετικά αποτελέσματα ενώ στο μέλλον σημαντικό κομμάτι θα αποτελέσουν οι συνέργιες.

5ο “Athens Fyli Climb Fest Συνέντευξη

Το φεστιβάλ

Το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός και αποτελεί ένα ραντεβού που δίνεται κάθε χρόνο στο αναρριχητικό πάρκο της νοτιοδυτικής Πάρνηθας στη Φυλή, μόλις 16 χλμ.από το κέντρο της πρωτεύουσας και 26 χλμ.από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Για ακόμα μια χρονιά, θα υπάρξει πλούσιο ενημερωτικό πρόγραμμα με σημαντικές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, οι φιλοξενούμενοί Steve McClure, Nicolas Favresse και Mumin Karabas θα βρεθούν στο αναρριχητικό πάρκο της Πάρνηθας, ενώ θα τους συνοδέψουν και θα σκαρφαλώσουν μαζί τους ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, η Αργυρώ Παπαθανασίου και οι αθλητές του Συλλόγου μας που θα δώσουν το «παρών» τους στο φεστιβάλ.

Στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου Φυλής, όπου θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορία της ελληνικής αναρρίχησης», θα παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους και θα προβάλουν βίντεο από την πρόσφατη αναρριχητική τους δράση και από τις τεχνικές τους.

Αρχάριοι αναρριχητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα ανοικτά πεδία της Πάρνηθας υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών, ενώ αναμένεται πλήθος Ελλήνων και ξένων αναρριχητών να λάβουν μέρος στον καθιερωμένο αναρριχητικό μαραθώνιο του Σαββάτου με έπαθλα και πολλά δώρα χορηγών για τους νικητές.

Παράλληλα με τις αναρριχητικές δραστηριότητες, πλήθος εναλλακτικών υπαίθριων δραστηριοτήτων πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως εύκολες και δύσκολες πεζοπορίες για αρχάριους και προχωρημένους αλλά και πεζοπορίες για παιδιά στα μονοπάτια της Πάρνηθας, εκπαιδευτικό σεμινάριο via ferrata αλλά και ολοκληρωμένη ημιαναρριχητική διαδρομή στη περιοχή Άρμα, canyoning στο φαράγγι της Γκούρας, yoga σε πανέμορφη τοποθεσία στο καταπράσινο λιβαδάκι της Μικρής Βαράσοβας, slackline (ακροβασία) και highline (ακροβασία σε σύρμα / σχοινί) σε τεντωμένο σχοινί στο πεδίο Πλάτωσι στην είσοδο της Φυλής, dry-tooling για έμπειρους ορειβάτες με χρήση ειδικού αναρριχητικού εξοπλισμού, όπως και νυχτερινή αναρρίχηση-party μετά μουσικής στη φωτισμένη αναρριχητική σπηλιά στο πεδίο Πλάτωσι, στην είσοδο της Φυλής.

Για ακόμα μια χρονιά, το φεστιβάλ στηρίζεται στην ανιδιοτελή συμμετοχή εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, αναρριχητών και θαυμαστών της αναρρίχησης και μελών και φίλων εθελοντών του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής.

Το Φεστιβάλ, επίσης, στηρίζουν χορηγοί outdoor δραστηριοτήτων και χορηγοί επικοινωνίας με ειδική συμμετοχή του EpicTv, γνωστού Ελβετικού καναλιού περιπέτειας.

Η Πάρνηθα

Η Πάρνηθα αποτελεί ένα «παράδεισο» για την ανάπτυξη πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, προσφέροντας ένα καταπληκτικό αναρριχητικό πεδίο, στο οποίο γίνεται κάθε χρόνο και το φεστιβάλ, με επιμορφωτικά workshops και παρουσιάσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, μαθήματα γιόγκα, slackline (ακροβασία) και highline (ακροβασία σε σύρμα / σχοινί), ακόμα και νυχτερινή αναρρίχηση, ένα υπερθέαμα για τους επισκέπτες του.

Η Πάρνηθα όμως προσφέρει όλο το χρόνο εναλλακτικό τουρισμό, με καταπράσινα μονοπάτια για ορεινή πεζοπορία, με εξέχουσα θέση τη διάσχιση του φαραγγιού της Γκούρας, διαδρομές για ορεινή ποδηλασία, θρησκευτικό τουρισμό με τη Μονή Κλειστών, έχοντας παράλληλα το ισχυρό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται μόλις 16 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας και 26 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Επίσης, σημαντική είναι η παραδοσιακή κουζίνα στα φημισμένα εστιατόρια της Χασιάς, όπου ο επισκέπτης γεύεται αυθεντικό ελληνικό φαγητό μέσα σε εξοχικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα, με το Φρούριο της Φυλής γνωστό ως «Φρούριο της Δημοκρατίας», εκεί όπου το 404 π.Χ. ο στρατηγός Θρασύβουλος απελευθέρωσε την Αθήνα, αλλά και το «Τείχος του Δέματος» μήκους 5 χλμ., που τον 4ο αιώνα π.Χ. οχύρωσε την Αθήνα από τη δυτική της πλευρά.