2η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή υποψηφίων από εννέα χώρες διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη η 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».

Στόχοι της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας, η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός της διαπολιτισμικής επικοινωνίας των νέων και της κοινωνικο-πολιτισμικής και γλωσσικής ικανότητάς τους, η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη στήριξη των ταλαντούχων νέων της Διασποράς, καθώς και η δημιουργία βάσης για τον διάλογο μεταξύ των νέων που μιλούν τη νέα ελληνική γλώσσα.

Η 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, και διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου 2018.

Συμμετέχουν υποψήφιοι από εννέα χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Κίνα, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία), οι οποίοι θα παρακολουθήσουν γλωσσικά μαθήματα και εργαστήρια, που υλοποιούνται από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες και εκδρομές πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στο τέλος του προγράμματος θα διαγωνιστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα, σε ειδική εξέταση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Η Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής θα γίνει απονομή βραβείου στον νικητή του διαγωνισμού και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του ΑΠΘ «Γιάννης Μάντακας».