Κόβονται τα κονδύλια για την διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Νότια Αυστραλία

Σταματά η χρηματοδότηση διδασκαλίας ελληνικών στη Νότια Αυστραλία μέσω του προγράμματος για την μητρική γλώσσα. Η Νεοελληνική Γλώσσα θα παραμείνει ως «δεύτερη» γλώσσα στην διδακτέα ύλη των δημοσίων σχολείων με ένα τριετές υποστηρικτικό πρόγραμμα.

Σε ανακοίνωση της πολιτειακής Υπουργού Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας, Susan Close,  αναφέρεται ότι σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στο σχολικό Πρόγραμμα Διατήρησης και Ανάπτυξης της «πρώτης» γλώσσας, από τον Ιανουάριο 2016 σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νέος Κόσμος.

Το πρόγραμμα αφορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία της Πολιτείας και έχει στόχο την ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε επίσημη αλληλογραφία μεταξύ της Susan Close και του υποψήφιου ομοσπονδιακού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος (ALP) Στάθη Γεωργανά, η υπουργός ανέφερε ότι μετά από λεπτομερή εξέταση που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες κατά την περίοδο 2014-2015, το πρόγραμμα – το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1985 – αδυνατεί πλέον να καλύψει το φάσμα και αριθμό όλων των γλωσσών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Παιδικής Ανάπτυξης Νότιας Αυστραλίας, με το νέο έτος, η ανάλογη χρηματοδότηση θα παραχωρείται σε μικρότερο αριθμό γλωσσών, καλύπτοντας, κυρίως, τις ανάγκες των νεοαφιχθέντων μαθητών που μετανάστευσαν στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια και μιλούν μια ξένη γλώσσα (πλην της Αγγλικής).

Οι γλώσσες που δεν θα λαμβάνουν πλέον χρηματοδότηση από πρόγραμμα είναι μεταξύ άλλων η Ελληνική, η Ιταλική, η Τουρκική, η Σερβική και η Χμερ (Καμποτζιανή).