Καινοτόμο σύστημα ανάγλυφων και ομιλούντων χαρτών για τυφλούς από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ένα πρωτοποριακό σύστημα καθοδήγησης τυφλών αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το σύστημα, που είναι βασισμένο στην καινοτόμο ερευνητική εργασία των ανάγλυφων και ομιλούντων χαρτών, λειτουργεί με ένα χειριστήριο το οποίο καθοδηγεί με διαδραστικό τρόπο τους χρήστες του συστήματος στο χώρο που θέλουν να περιηγηθούν, δίνοντάς τους τόσο ηχητικές όσο και απτικές πληροφορίες.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής Πρύτανη και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, «το σύστημα που δημιουργήσαμε, μαζί με τους συνεργάτες μου Παναγιώτη Κουκουρίκο και Ελένη Κουστριάβα, έχει στόχο να βοηθά τα άτομα με τύφλωση να αντιληφθούν ένα χώρο. Ταυτόχρονα, όμως, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους βλέποντες επισκέπτες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τους εαυτούς τους στη θέση ενός ατόμου με τύφλωση. Να καταλάβουν ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιες δυνατότητες κατανόησης και αντίληψης του χώρου αποκτούν χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύστημα εκμάθησης του χώρου».

Τυφλοί Πανεπιστημιο ΜακεδονίαςΑναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του, επισήμανε ότι «έχουμε προσαρμόσει ένα χειριστήριο που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά παιχνίδια στο σύστημα ανάγλυφων και ομιλούντων χαρτών. Ο χειριστής του συστήματος δέχεται στο χέρι του ανάδραση, όπως δονήσεις, τριβές ή έλξεις, ανάλογες με τα εμπόδια που εμφανίζονται στην πορεία του, ενώ ταυτόχρονα ακούγονται και ηχητικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σημείου στο οποίο βρίσκεται».

Η παρουσίαση του συστήματος θα γίνει αύριο, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., στο stand A12b του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη ΔΕΘ, στο ισόγειο του Περιπτέρου 15.