7 Έλληνες στους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

Έρευνα ΕΣΕ

Επτά Έλληνες είναι μεταξύ των 329 κορυφαίων ερευνητών σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα λάβουν επιχορηγήσεις εδραίωσης (consolidator grants) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) .

Η χρηματοδότηση η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ συνολικά και θα τους δώσει την ευκαιρία να επηρεάσουν σημαντικά την επιστήμη και όχι μόνον.

Τις επιχορηγήσεις θα λάβουν 7 ερευνητές και καθηγητές ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες ερευνητές είναι οι:

Κωνσταντίνος Παναγιώτου, του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου,

Άλκηστις Μπονάνου, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,

Μαρίνος Σαρηγιάννης, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),

Κωνσταντίνος Τάσσης από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ/ (ΙΤΕ),

Μαρία Ρεντετζή από το πανεπιστήμιο της Βιέννης,

Ηλίας Παπαϊωάννου, του London Business School και

Λάμπρος Μαλαφούρης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι δικαιούχοι θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο (60), τη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και τις Κάτω Χώρες (25). Επιχορήγηση διεκδίκησαν ερευνητές 39 εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων ιδίως Γερμανοί (55 επιχορηγήσεις) Ιταλοί (32) Γάλλοι (33), και Βρετανοί (31).

Τα ερευνητικά έργα που πρότειναν οι νέα δικαιούχοι καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων από τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, μέχρι τις βιοεπιστήμες και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αυτή τη φορά, το ΕΣΕ αξιολόγησε 2.538 ερευνητικές προτάσεις από τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το 13%. Τριάντα δύο τοις εκατό των επιχορηγήσεων δόθηκαν σε γυναίκες. Οι επιχορηγήσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και για λοιπό προσωπικό των επιχορηγούμενων ερευνητικών ομάδων.