Παραδόθηκαν αρχαία και εικόνες που είχαν κατασχεθεί από την ΕΛ.ΑΣ

Αρχαία Παράδοση κατασχεμένων από την ΕΛΑΣ

Αρχαιολογικά ευρήματα και εικόνες που είχαν κατασχεθεί από την Ελληνική Αστυνομία παρέδωσαν στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας, και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κ.Τσουβάλας.

Σε ειδική τελετή στο υπουργείο ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας τόνισε μεταξύ ότι τα κειμήλια βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε δύο ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις αυτές τις μέρες, μια στην περιοχή των Πατρών και μια στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Το χρυσό στεφάνι, ανεκτίμητης αξίας, της εποχής των ελληνιστικών χρόνων, τα νομίσματα, τα υπόλοιπα αντικείμενα, τα αρχαία και τις δύο εικόνες, νεότερης εποχής αλλά πάλι πολύ μεγάλης αξίας είναι, συνέχισε, επιτυχίες κατά της αρχαιοκαπηλίας μια σημαντική επιτυχία   για την εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων και την ανάκτηση σημαντικών θησαυρών.

Αρχαία Παράδοση κατασχεμένων από την ΕΛΑΣΚάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ιστορικού αρχείου της Αστυνομίας και τη συγκρότηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε κατά την διάρκεια της τελετής ότι “είναι μια σημαντική μέρα, τουλάχιστον για το Υπουργείο Πολιτισμού αυτή, γιατί αυτή η μέρα δείχνει, πώς μπορεί να συνεργαστεί, ένα Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Αστυνομία. Η UNESCO έχει ειδικές υπηρεσίες, που ασχολούνται ειδικά με το θέμα, συνδέοντας αυτές τις υπηρεσίες με την Interpol , Διεθνείς Αστυνομικές Δυνάμεις και τα λοιπά. Και αυτό που κάνουμε ως Υπουργείο είναι όταν έχουμε στα χέρια μας πληροφορίες ότι κάποιο αντικείμενο, ακόμα κι έχει περάσει στα χέρια ιδιώτη, καλή τη πίστη στα χέρια του ιδιώτη, αυτό αν μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ότι κάπου κλάπηκε και είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, η διεθνής νομοθεσία μας επιτρέπει να το διεκδικήσουμε και να το πάρουμε πίσω.

Αν σταματήσουμε την αρχαιοκαπηλία στα σύνορα της χώρας τα πράγματα γίνονται προφανώς πολύ ευκολότερα. Αλλά κι ακόμα και αντικείμενα τα οποία έχουν φύγει από τα χέρια μας -γιατί τη στιγμή που παρενέβη η Αστυνομία δεν πρόλαβε ενδεχομένως όλα- και αυτά έχουμε τη δυνατότητα να τα φέρουμε πίσω. Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, έχει νομικές διαστάσεις, έχει διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές διαστάσεις, γιατί κάποια μεγάλα Μουσεία, μεγάλες συλλογές θέλουν πολύ ισχυρά τεκμήρια για να υπακούσουν τον νόμο.

Αρχαία Παράδοση κατασχεμένων από την ΕΛΑΣΤα αντικείμενα πηγαίνουν καταρχήν στο Μουσείο της περιοχής που βρέθηκαν, υφίστανται τη σωστή επιστημονική επεξεργασία, ώστε να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα, να χρονολογηθούν, να γίνει κατανοητό από ποιο αρχαιολογικό χώρο, από ποια περιοχή ήρθαν”.

“Είμαι εξαιρετικά ευτυχής  δήλωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας  Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας που παραδίδονται, μεταξύ άλλων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας αντικειμένων, το χρυσό αυτό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου καθώς και συμβολικός αριθμός νομισμάτων που ανάγονται σε μια ευρύτατη χρονική περίοδο, πάνω από 2000 χρόνια, μιας μακραίωνης ιστορικής διαδρομής.

Η κοπιώδης πολύμηνη προσπάθεια και η συντονισμένη και επιτυχής επιχειρησιακή δράση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του προσωπικού των άλλων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας απέτρεψαν μια ακόμη αρπαγή, ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε βάρος του εθνικού πολιτιστικού μας πλούτου.

αρχαία παραδοσηΗ επιτυχία αυτή, συνέχισε, έρχεται σε συνέχεια εκείνης της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η εξίσου, μεθοδική, συντονισμένη και επίσης αποτελεσματική προσπάθεια και συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών με αρκετές άλλες περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος, διαδικασία που διήρκησε πάνω από ένα έτος, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή μιας συστηματικής εγκληματικής δραστηριότητας και την αποτροπή της παράνομης πώλησης και ως εκ τούτου της απώλειας μεγάλου αριθμού και ανεκτίμητης αξίας αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων.