Η ιστορία μιας ταινίας, “A-Z Filmmaking Lab – από τη Θεωρία στην Πράξη”

A-Z Filmmaking Lab – από τη Θεωρία στην Πράξη

«Πώς φτιάχνεται μια ταινία;» Ὀλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας: από την αρχική ιδέα και τη συγγραφή του σεναρίου έως τα γυρίσματα την ολοκλήρωση της ταινίας στο μοντάζ κια τα πόστα-κλειδιά παρουσιάζονται στο το κινηματογραφικό εργαστήριο «A-Z filmmaking Lab – από τη Θεωρία στην Πράξη» που διοργανώνουν ελληνοϊταλικό πολιτιστικό σωματείο «Il Faro» και η Tetrafillon films.

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων ξεκινάει και φέτος στις 7/11, έπειτα από την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς.

Το εργαστήρι απευθύνεται:

  • Σε άτομα του χώρου καθώς και σε σπουδαστές σχολών που θέλουν να εμβαθύνουν στη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας (ίσως και από άλλο πόστο από αυτό που γνωρίζουν), απαλλαγμένοι από τα γνωστά άγχη μιας παραγωγής.
  • Σε δημιουργικά και δραστήρια άτομα που επιθυμούν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του κινηματογράφου.

 

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο σκηνοθέτης Alessandro Spiliotopulos, με βασικό του συνεργάτη τον σεναριογράφο Ηλία Φλωράκη.

Διάρκεια εργαστηρίου: 5 μήνες (2 ώρες/εβδ. τουλάχ.).

Έναρξη: 07/11 στις 18:00 (και κάθε Τετάρτη 18:00-20:00)

Χώρος Διεξαγωγής: Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο – British Hellenic College, Μαυρομματαίων 25, Αθήνα

Κόστος: 60 €/μήνα ή 250 € εφάπαξ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η χρήση του βασικού εξοπλισμού για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων)

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: alspil@yahoo.gr – 6938620380.

 

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε 2 ενότητες, τη θεωρητική και την πρακτική.

 

Στο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, διάρκειας 3 μηνών, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ – ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (1 συνάντηση)

ΣΕΝΑΡΙΟ (3 συν.)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ (2 συν.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (1 συν.)

ΗΧΟΣ (1 συν.)

ACTING ON CAMERA (1 συν.)

CASTING (1 συν.)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1 συν.)

ΜΟΝΤΑΖ (1 συν.)

 

Στο πρακτικό μέρος διάρκειας 2 μηνών, οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων, θα γυρίσουν ταινίες μικρού μήκους, είτε πάνω σε σενάρια που θα έχουν γράψει οι ίδιοι προηγουμένως, είτε σε σενάρια που θα τους παρέχει το εργαστήριο. Τα ταινιάκια μπορούν να είναι διαφόρων ειδών (π.χ. κωμωδία, δράμα κλπ), και ενδεχομένως και άλλων διαφόρων κατηγοριών (π.χ. ντοκιμαντέρ, videoclip, video art κλπ), ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των συμμετεχόντων. Το εργαστήριο θα παρέχει στους μαθητές τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό για τα γυρίσματα.

Κάθε μαθητής θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη όσα διδάχθηκε τους προηγούμενους μήνες. Συμμετέχοντας στις περισσότερες από αυτές τις ταινίες, και από διάφορα πόστα, θα αποκτήσει μια πιο σφαιρική εμπειρία. Μέσω της ομαδικής δουλειάς και υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων και των συνεργατών του, θα μάθει να υλοποιούν δημιουργικά και αποτελεσματικά το σενάριό του, μετουσιώνοντάς το σε μια άρτια ταινία.

Στο τέλος θα γίνει εκδήλωση – πάρτι με παρουσίαση των συντελεστών και προβολή των ταινιών στο κοινό.

 

 

Ο Alessandro Spiliotopulos, γεννήθηκε στο Κάλιαρι Ιταλίας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε σκηνοθεσία κιν/φου στο Μιλάνο, όπου έκανε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Εκτός από τις διάφορες οπτικοακουστικές παραγωγές του, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες ξένες παραγωγές. Επίσης είναι ενεργός στην εκπαίδευση στον κιν/φο, συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από τη σκηνοθεσία ασχολείται και με το σενάριο και το μοντάζ.

Ο Ηλίας Φλωράκης είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας θεατρικών και λογοτεχνικών έργων. Διδάσκει σενάριο και δημιουργική γραφή και είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και το μοντάζ και οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ κιν/φου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.