«Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Amsterdam

Η έδρα Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Amsterdam είναι μια από τις λίγες που συνεχίζουν τη λειτουργία τους στην Δυτική Ευρώπη.

Σε συνεργασία με την «Ολλανδική Εταιρεία Ελληνικών Σπουδών» (Nederlands Genootschap voor Nieugriekse Studies – NGNS), το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα χρηματοδοτήσει την λειτουργία της έδρας, η οποία θα φέρει την ονομασία «Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη» (“Marilena Laskaridis Chair of Modern Greek Studies”).

Η επίσημη προκήρυξη της θέσης αναμένεται ότι θα γίνει από το Πανεπιστήμιο την άνοιξη του 2017 και η λειτουργία με την νέα ονομασία της θα ξεινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Το Πανεπιστήμιο του Amsterdam είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας με πάνω από 30.000 φοιτητές.

Ιδρύθηκε το 1632, είναι το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας και το πρώτο από τα ολλανδικά πανεπιστήμια (50η θέση) στη λίστα κατάταξης των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο για το έτος 2014-2015, ενώ στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στη 15η θέση. Προσφέρει ένα πλήθος μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου και μια γκάμα μεταπτυχιακών μαθημάτων που διδάσκονται στα αγγλικά.

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου βρίσκονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό του κέντρου της πόλης, ανάμεσα στα κανάλια της «Βενετίας του Βορρά».