Έλληνες το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο

Ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στανφόρντ της Καλιφόρνια κ. Γιάννης Ιωαννίδης

Έλληνες είναι το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στανφόρντ της Καλιφόρνια κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Σε διάλεξη του στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο με θέμα “Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – μια μετα-ανάλυση”, ο κ. Ιωαννίδης , παρουσίασε στοιχεία για τους 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα οι οποίοι έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία .

Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο το 14% έζησε ή ζει στην Έλλάδα ενώ το 86% έφυγαν μετανάστες ή γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Στην ομιλία του σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ   ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι». Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».