Έτοιμος για εκτόξευση στο Κανάβεραλ δορυφόρος του Πανεπιστημίου Θράκης

Στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις ΗΠΑ έτοιμος για εκτόξευση από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA βρίσκεται δορυφόρος που κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

Ο ελληνικός δορυφόρος με την κωδική ονομασία GR01-DUTHSat βρίσκεται σήμερα πάνω στον “Κύκνο”, το διαστημικό σκάφος “Cygnus Cargo Craft” και στην κορυφή ενός πυραύλου τύπου “Atlas”. Μόλις βρεθεί στο Διάστημα, θα το παραλάβει το προσωπικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (σ.σ ISS). Στη συνέχεια και μόλις εκτοξευτεί στο Διάστημα από απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ο GR01-DUTHSat θα λειτουργήσει τα επιστημονικά του όργανα.

Πρόκειται για τον “GR01-DUTHSat”, έναν ολοκληρωμένο δορυφόρο τύπου “Cubesat”, μικρού μεγέθους δορυφόρο “που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Δημοκρίτειο από μηχανικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές που έκαναν τις πτυχιακές τους εργασίες πάνω σε συστήματα και υποσυστήματα του δορυφόρου” όπως σημειώνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, Θεόδωρος Σαρρής.

Η εκτόξευση που έχει προγραμματισθεί για σήμερα 28 Μαρτίου ανεβλήθη προσωρινά, λόγω τεχνικού προβλήματος σε υδραυλικό σύστημα του εκτοξευτήρα: η United Launch Alliance (ULA), κατασκευάστρια του πυραύλου Atlas-V που θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Cygnus, και τον DUTHSat εντός του Cygnus, διαπίστωσε ένα πρόβλημα στα υδραυλικά του πυραύλου κατά τη διάρκεια των απαραίτητων δοκιμών που γίνονται πριν την εκτόξευση, και αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα το χρόνο αποκατάστασης. Οι αναβολές μερικές μέρες ή και ώρες πριν την πτήση είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, είτε λόγω καιρού είτε λόγω τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες καταστροφικής βλάβης κατά την εκτόξευση.

Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA και το www.duthsat.gr