Ίδρυση «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων»

Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη, οι Δήμαρχοι Επιδαύρου, Κω και Τρικάλων υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών το ιδρυτικό κείμενο του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων»,

Στόχος του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» είναι η ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων για το ευρύ κοινό, η δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών, η διασύνδεση των Ασκληπιείων με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και η ενίσχυση της κινητικότητας του μαθητικού, φοιτητικού και επιστημονικού δυναμικού στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη επεσήμανε: “ Με ιδιαίτερη χαρά είμαι σήμερα παρών στην τελετή υπογραφής του Καταστατικού του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων», πρωτοβουλία που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, όταν για πρώτη φορά ο Καθηγητής κ. Λαμπρινουδάκης, ως ανασκαφέας της Επιδαύρου και Γ.Γ. του «Διαζώματος» μας παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της ανάδειξης του ρόλου των αρχαίων Ασκληπιείων στην ιστορία και εξέλιξη της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης.

Διαπιστώνω με ιδιαίτερη χαρά τη σύμπραξη στο Δίκτυο αυτό αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα των Δημάρχων των τριών συμβαλλομένων Δήμων Επιδαύρου, Τρικκαίων και Κω, προϊσταμένων Εφορειών Αρχαιοτήτων, εκπροσώπων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και του «Διαζώματος».

Η συνεργασία όλων μας, από όπου κι αν ο καθένας μας προέρχεται, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, δηλαδή την ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς μας ως κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού.

Η υπογραφή του στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών διατηρεί τη σημειολογία της, ως δηλωτική της μελλοντικής ανάπτυξης του Δικτύου στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή σε αυτό δήμων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου όπου λειτούργησαν στην Αρχαιότητα Ασκληπιεία.

Γνωρίζουμε ότι περί των 400 Ασκληπιείων λειτουργούσαν στον αρχαίο κόσμο, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους πολίτες. Γενέτειρά τους η Επίδαυρος, όπως αναφέρει ο Παυσανίας.

Πόλεις όπως η Μασσαλία, η Ρώμη, ο Τάραντας, η αρχαία Πέργαμος φιλοξένησαν σπουδαία Ασκληπιεία, που διέδωσαν την ιατρική επιστήμη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο αρχικό Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με το δίκτυο των Πρεσβειών και των Προξενείων του, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας για εξασφάλιση συμμετοχικής δράσης όλων εκείνων των φορέων του εξωτερικού που συνδέονται με τη δράση των αρχαίων Ασκληπιείων ως κέντρων ιατρικής και πολιτισμού”.