“Αποδράσεις” Ελλήνων εικαστικών στο Παρίσι

ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΝΑ Anna GRIGORAΑποδράσεις έκθεση Παρίσι
Anna GRIGORA

“Αποδράσεις” Ελλήνων καλλιτεχνών με την πρώτη τους «απόδραση» – EVASION #1 – στο πολιτιστικό κέντρο Espace Christiane Peugeot στο Παρίσι διοργανώνει η DépôtArtGallery από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2018.

Συγκεκριμένα η DépôtArtGallery, έχοντας ως έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους την προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών και του έργου τους στο εξωτερικό, δημιούργησε τον θεσμό «Αποδράσεις» και παρουσιάζει την πρώτη τους «απόδραση» – EVASION #1 – στο πολιτιστικό κέντρο Espace Christiane Peugeot (62, Avenue de la Grande-Armée, 75017 Paris, France).

Πρόκειται για μια διεθνή ομαδική έκθεση 32 σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η ατομική έκθεση LosOtros με τίτλο “LIMBUS Op.1”.

LosOtros
LosOtros

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Hervé BORREL(FR),

BOZENNA (FR),

Gözde CAN-KÖROĞLU (TUR),

Alain CARPENTIER (FR), Tasos DIMOS (GR),

Rebecca DRIFFIELD (AUS),

Anna GRIGORA (GR),

Marlène HUE (FR),

Areti KLOUTSINIOTI (GR),

Iro KOVATZI (GR),

KREUZ (GR),

Laura LORIERS (FR),

LosOtros (FR),

MAJA (FR),

Peny MANAVI (GR),

Nathalie MANGIN (FR),

Marikita MANOLOPOULOU (GR),

Katerina MAVROLEON (GR),

Niki MICHAILIDOU (GR),

Aspa PAPALEXANDRI (GR),

Elias PAPANIKOLAOU (GR),

Evdoxia PAPASAVVA (GR),

Natassa RACHOVITSA (GR),

Cléo ROBINE (FR),

Hanna SCHIBEL (D),

Kyriakos SYFILTZOGLOU (GR),

TAREK (FR),

Vaggelis TZERMIAS (GR),

Yiannis TZOMAKAS (GR),

Kiki VOULGARELI (GR).

Kiki Voulgareli Αποδράσεις έκθεση Παρίσι
Kiki Voulgareli

Τιμητική συμμετοχή των καλλιτεχνών:

Christiane PEUGEOT (FR), Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Espace Christiane Peugeot, Paris

François POHU-LEFEVRE (FR), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου Espace Christiane Peugeot, Paris

C.PEUGEOT

Ο εκπρόσωπος της Dépôt Art Gallery κι επιμελητής της έκθεσης Φίλιππος Βαζάκας σημειώνει σχετικά:

«H DépôtArtGallery δημιούργησε τον θεσμό ¨Αποδράσεις¨ με στόχο την προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών και του έργου τους στο εξωτερικό, φέρνοντάς τους σε επαφή και διάλογο με ξένους καλλιτέχνες, γεγονός που διασφαλίζει την όσμωση μεταξύ των καλλιτεχνικών τάσεων που σηματοδοτούν σήμερα την σύγχρονη Τέχνη κάτω από μια παγκόσμια και χωρίς σύνορα οπτική.

Μια πρακτική που τελικά θα επιτρέψει σε όλους τους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτου εθνικότητας, να αποδράσουν και να επικοινωνήσουν το έργο τους διεθνώς, που είναι επιτακτική ανάγκη στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε.

Elias Papanikolaou Αποδράσεις έκθεση Παρίσι
Elias Papanikolaou

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα προσπαθήσει να επιβληθεί με την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προτάσεών και συνδυασμών του, τόσο στις πρωτεύουσες όσο και στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης και όχι μόνο, υποστηρίζοντας πως η Τέχνη δεν έχει ούτε σύνορα, ούτε όρια.

Μέσα σ᾽ αυτό το πλαίσιο, η πρώτη απόδραση “EVASION #1” θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2018 στο Παρίσι, φιλοξενούμενη στο Espace Christiane Peugeot, διακεκριμένο και αδιαμφισβήτητο χώρο σύγχρονης Τέχνης και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Iro Kovatzi Αποδράσεις έκθεση Παρίσι
Iro Kovatzi

Πρόκειται για μια δράση που συνδυάζει μια ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μια ατομική έκθεση και δρώμενα κατά την διάρκειά τους (συναυλίες, περφόρμανς, κλπ…)

Η Τέχνη έχει πολλά πρόσωπα, η μουσική, η ποίηση, ο χορός, η λογοτεχνία, το θέατρο βρίσκονται σε μια συνεχή συμπληρωματική σχέση με τις εικαστικές τέχνες. Μια σχέση που έχει ως απώτερο σκοπό, την εξύψωση της ψυχής και του πνεύματός μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στην προσωπική μας απόδραση από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα.»

Τζερμιάς Βαγγέλης Vaggelis TZERMIAS Αποδράσεις έκθεση Παρίσι
Vaggelis TZERMIAS

Η Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, στο κείμενο της «Rendez-vous à l’espace» σημειώνει σχετικά με τον θεσμό EVASIONS:

«Απόδραση, απεγκλωβισμός από περίκλειστα, καταπιεστικά σχήματα και καταστάσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί μια κίνηση εξωστρέφειας που ενθαρρύνει τη δράση των καλλιτεχνών εκτός των τειχών και την έκθεσή τους στον κόσμο. Μια κίνηση που συμφέρει πολλούς μαζί από διάφορα σημεία. Ως εκ τούτου η στήριξη αυτής της απόδρασης είναι όχι μόνο νόμιμη, αλλά και ηθική.

Είναι υποχρέωση από την πλευρά της Γκαλερί.

Peny Manavi

Χάραξη ενός καλλιτεχνικού οδικού χάρτη με διαφυγές και αποδράσεις, αλλά πάντα με σύνθετη ονομασία και όνομα κύριο την Δράση, ως αντίδραση στην αδράνεια.

Με τρόπο φυσικό και ρεαλιστικό, σε αντίθεση με τον εικονικό και υπερρεαλιστικό τρόπο της ηλεκτρονικής πραγματικότητας, που μηδενίζει τις αποστάσεις στο «σφαιρικό χωριό», αλλά μεγιστοποιεί το χάσμα της ανθρώπινης επαφής.

Είναι μία επικοινωνία σε κοινή νοηματική. Μια γλώσσα παγκόσμια, που δεν χρειάζεται μετάφραση, αλλά καλούς ερμηνευτές, όπως άλλωστε και η μουσική.

Τάσος Δήμος Tasos DIMOS Αποδράσεις έκθεση Παρίσι
Tasos DIMOS

Η «απόδραση» ελευθερώνει τον καλλιτέχνη από την στενή αντίληψη του χώρου και προκαλεί δημιουργικά ρήγματα στην συμπαγή εικόνα της εσωστρέφειας. Αναπτύσσει την ικανότητα αντανακλαστικών σε εξωγενή καινούργια ερεθίσματα και απαλλάσσει από τους συνήθεις περιορισμούς της καθημερινότητας.

Είναι μία εμπροσθοβαρής κίνηση, ένα άλμα σε ύψος, όπου με όρους αθλητισμού, η στήριξη της Γκαλερί, παίζει τον ρόλο του αλτήρα. Αθλητής παραμένει πάντα ο καλλιτέχνης και τα σύμβολα σε ισχύ.

Tout dans le monde est un signe.

Φαίνεται ότι ακόμη και η ουτοπία της Τέχνης θέλει ένα κατάλληλο τόπο για να αναπτυχθεί και έναν ιδιαίτερο ιστό επικοινωνίας.»

Τζομάκας Γιάννης Yiannis TZOMAKAS Αποδράσεις έκθεση παρίσι
Yiannis TZOMAKAS

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • “Fiat Lux”, μια θεατρική performance το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου (19:00-20:00) σε κείμενα: Friedrich Nietzsche, Fabrice Guénier και Yi-Ting Hung.

Δημιουργία και απόδοση από την ηθοποιό και σκηνοθέτη: Yi-Ting HUNG (洪 儀 庭)

  • “William Shakespeare, μάρτυρας της εποχής μας”, μια διαδραστική συναυλία πάνω σε σονέτα του Σαίξπηρ το Σάββατο 3 Μαρτίου (19:00-20:30) με έργα των: Dmitri Shostakovich, Dmitri Kabalevsky, Grigori Fried, Michel Ciry και Jean-Christophe Rosaz.

Με τη συμμετοχή των Frédéric Albou ( μπασοβαρύτονος) και Orlando Bass (πιάνο)

Συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Man-naM.

R.DRIFFIELD Αποδράσεις έκθεση Παρίσι
R.DRIFFIELD

Κείμενο για τον θεσμό “EVASIONS”: Δρ Βιβή Βασιλοπούλου 

Γενικός συντονισμός: Γωγώ Κολυβήρα
Εκπρόσωπος της Dépôt Art Gallery & επιμελητής της έκθεσης : Φίλιππος Βαζάκας
Υπεύθυνος επικοινωνίας στην Ελλάδα: Δημήτρης Λαζάρου
Σχεδιασμός & επιμέλεια εντύπου : Aνθή Τσουβαλά

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30 – 21:00

Διάρκεια έκθεσης: από 21 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2018 ( καθημερινά, 14:00 – 19:00 )