«Αυτοκράτωρ Νικηφόρος Φωκάς – Περί Παραδρομῆς Πολέμου» από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές «Θουκυδίδης» παρουσιάζουν το βιβλίο «ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ – Περί Παραδρομῆς Πολέμου», την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στις 11 το πρωί, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο αναφέρεται σε πόλεμο τακτικού στρατού εναντίον αλλοεθνών εισβολέων που επιτίθενται διεξάγοντας μη συμβατικό πόλεμο, ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τρόπους και επιχειρήσεις αντιμετώπισης αυτού που σήμερα ονομάζεται «ασύμμετρη απειλή».

Την πρώτη μετάφραση του Περί Παραδρομής Πολέμου στην κοινή νεοελληνική επιμελήθηκε ο Αθανάσιος Τσακνάκης, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

Αλκιβιάδης Στεφανής, Αντιστράτηγος, Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Κουσκουβέλης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Επώνυμη Έδρα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στις Στρατηγικές Σπουδές – «Θουκυδίδης» (The Hellenic National Defence General Staff Chair in Strategic Studies – Thucydides) λειτουργεί στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόταση του Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, ο οποίος είναι και o πρώτος κάτοχος της Έδρας.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΔΠΘ, ΑΔΙΣΠΟ, University of Washington κ.α.), ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ερευνητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στα Πανεπιστήμια της Washington, της Nantes και του Colorado και στον ΟΗΕ. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά από έγκριτους εκδοτικούς οίκους και επιστημονικά περιοδικά. Το διδακτικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις Διεθνείς Σχέσεις, τη Διαχείριση Κρίσεων και τις Διαπραγματεύσεις, τη Λήψη Απόφασης, την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, την Στρατηγική και ειδικότερα τον τομέα της Πυρηνικής Στρατηγικής και την εξωτερική πολιτική. Ασχολείται ιδιαίτερα με ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του αφορά τη Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη, όπου προσεγγίζει τον Θουκυδίδη ως θεωρητικό της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων και όχι ως ιστορικό και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως Πρύτανης και Αντιπρύτανης, ενώ σήμερα είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών. Συχνά αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και γράφει στο blog του για ζητήματα επικαιρότητας.