Δεύτερη στον κόσμο η ομάδα της Νομικής Αθηνών

Τη δεύτερη θέση στον τελικό του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «Manfred Lachs 2015» κατέκτησε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών η οποία εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.,

Η ομάδα της Νομικής η οποία αποτελείται από του προπτυχιακούς φοιτητές Αθανάσιο Πλεξίδα, Μαρία Βασιλάκη και Μαριάνθη Κουτρή υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γεωργίου Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών αφού πρώτα απέκλεισε την πρωταθλήτρια Αφρικής και αντιμετώπισε στον τελικό, ενώπιον τριών Δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την ομάδα του Πανεπιστημίου του Mississippi. Η απόδοση των Ελλήνων φοιτητών επισφραγίσθηκε με τη βράβευση του κ. Αθανασίου Πλεξίδα – μέλους της ομάδας – ως καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού παγκοσμίως!

Ο διαγωνισμός (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν εντονότα τη Διεθνή κοινότητα, όπως η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο Εξω- ατμοσφαιρικό Διάστημα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη Γη διαστημικών αντικειμένων (μετεωρίτες, κλπ.)

Η εμφάνιση και απόδοση των Ελλήνων φοιτητριών και φοιτητών απέσπασε το θαυμασμό και τους επαίνους τόσο των παρευρισκομένων μελών του International Institute of Space Law όσο και των τριών Δικαστών της Χάγης που έκριναν την εικονική υπόθεση: Peter Tomka (Σλοβακία), Dalveer Bhandari (Ινδία) και Kirill Gevorgian (Ρωσία). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το 2011, όταν έλαβε μέρος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό, η Νομική Σχολή Αθηνών έχει διαγράψει μια ιστορική πορεία, που την κατατάσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με βάση τις συνεχείς διακρίσεις που επιτυγχάνει, αφού:

Από το 2011, είναι:

– η μόνη ομάδα με τρεις (3) συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς

– Η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει τον Ευρωπαϊκό τίτλο δυο (2) φορές

– Η μία από τις δύο ομάδες με δυο (2) συμμετοχές σε παγκόσμιους τελικούς (Η άλλη είναι το Πανεπιστήμιο της Florida των ΗΠΑ)

Επίσης, η Νομική Αθηνών είναι η μόνη Ευρωπαϊκή ομάδα με δύο (2) συμμετοχές σε παγκόσμιο τελικό από το 2004.

Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησαν, στην προετοιμασία της ομάδας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής κ. Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, καθώς και η προπτυχιακή φοιτήτρια κα Νίκη Κουρή, μέλη της περυσινής ομάδας.